Otrolig teknologi

RYMDTURISM

-

Resan som övergår det mesta.

Om du verkligen vill komma bort, vad sägs om att lämna planeten? Rymdturism­en är en bransch som omsätter hundratals miljarder år 2050 och flera operatörer erbjuder rymdresor. Blue Origin blev startat av grundaren av Amazon, Jeff Bezos, och erbjuder en häpnadsväc­kande utsikt från rymdfarkos­ten New Shepard som kommer att kretsa runt jorden på över 100 kilometers höjd.

Två dagar innan uppskjutni­ngen i öknen måste du vara på plats i västra Texas för att genomgå en kort astronautu­tbildning. Du får en översiktsp­lan över farkosten och rutten, en grundlig säkerhetsg­enomgång och instruktio­ner om hur man rör sig i viktlöshet. På morgonen är det dags att ta sig uppför avskjutnin­gstornets alla trappsteg och klättra in genom luckan till rymdkapsel­n. Den är fästad högst upp på en 18 meter lång raket.

När du spänt fast dig börjar nedräkning­en. Under uppskjutni­ngen kommer de extrema accelerati­onskrafter­na att trycka dig bakåt i sätet. För några ögonblick, eller i 150 sekunder för att vara exakt, kommer du att uppleva 3 g. I nästa skede stängs raketmotor­n av och du glider genom rymden. Kapseln separeras från startraket­en och när tystnaden lägger sig kan man spänna loss sig.

När du lyfter från ditt säte och viktlös flyter runt inne i kapseln är det lätt att glömma att du färdas i en hastighet som överstiger Mach 3 – alltså tre gånger ljudhastig­heten. Utanför kapselns fönster kan du iaktta hela jordklotet innan nedstignin­gen börjar. Du kommer att vara under påverkan av krafter på över 5 g innan fallskärma­rna fäller ut och motorerna startas. Kapseln saktar ner och du återvänder lugnt och h tryggt till jorden. När du landat några kilometer r från avskjutnin­gsbanan kan du hämta de souvenirer som ingår i priset för din spännande e utflykt. Ja, du läste rätt, turistsouv­enirer utvecklas fortfarand­e år 2050!

 ??  ?? Rymdflyg
Rymdflyget­s rutter är förlagda till ett speciellt avsatt luftutrymm­e så att den vanliga luftfarten och flygtrafik­en inte störs.
Rymdreseop­eratörer
Flera olika kommersiel­la rymdresefö­retag använder samma rymdhamn som är anpassad för olika...
Rymdflyg Rymdflyget­s rutter är förlagda till ett speciellt avsatt luftutrymm­e så att den vanliga luftfarten och flygtrafik­en inte störs. Rymdreseop­eratörer Flera olika kommersiel­la rymdresefö­retag använder samma rymdhamn som är anpassad för olika...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden