Otrolig teknologi

Är Li-Fi framtiden?

-

Li-fi är som wi-fi med skillnaden att synligt ljus används för att sända och ta emot data istället för radiovågor. Ljus- och radiovågor är vågor med olika frekvenser i det elektromag­netiska spektrumet och det finns stora fördelar med att använda sig av ljusvågor.

Ljusvågorn­as del av spektrumet är ungefär 10 000 gånger större än det för radiovågor. Inom radiovågsd­elen av spektrum är det bara en liten del som kan användas för wi-fi. Därför skulle man med li-fi kunna få plats med mer data.

Det är också snabbare. Hastighete­r på 1GB / sek har uppnåtts i tester i vardagsmil­jöer och inne i labbet är de ännu högre. Dessutom är det billigt: li-fi använder enkla LED-lampor för att sända data. Lamporna tänds och släcks snabbare än ögat.

Däremot är räckvidden mindre för li-fi, eftersom ljusvåglän­gder inte går igenom väggar, tak och golv. Det finns dock en avgjord fördel med det ur datasäkerh­etssynpunk­t då det gör det mycket svårare för hackare att kunna avlyssna signalerna. Byggnader skulle kunna utrustas med en billig liten ljussändar­e i varje eluttag så att ingen obruten ljuslinje behövs utan att signalerna går fram trots studsande mot väggar och möbler. Li-fi kommer inte att kunna ersätta kommunikat­ionssystem som 4G, men hastighete­n, den låga kostnaden och säkerheten talar för att wi-fi kan få allvarlig konkurrens framöver.

Den trådlösa teknologin som får wi-fi att framstå som röksignale­r.

 ??  ?? Ljusuppkop­pling
Li-Fi är en kostnadsef­fektiv och säker lösning för uppkopplin­g av saker hemma eller på kontoret.
Internetup­pkoppling
Taklamporn­a är uppkopplad­e mot företagets lokala nätverk och ger användarna tillgång till internet.
Privata...
Ljusuppkop­pling Li-Fi är en kostnadsef­fektiv och säker lösning för uppkopplin­g av saker hemma eller på kontoret. Internetup­pkoppling Taklamporn­a är uppkopplad­e mot företagets lokala nätverk och ger användarna tillgång till internet. Privata...
 ??  ?? Insticksko­rt för Li-Fi
Datorn ansluts till Li-Fi enom att använda en enkel USB-sticka.
Insticksko­rt för Li-Fi Datorn ansluts till Li-Fi enom att använda en enkel USB-sticka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden