Otrolig teknologi

LJUSSABLAR

-

Många Star Wars- fans har länge drömt om ett eget Jedi-vapen.

Forskarna har ett par olika förslag på hur man skulle kunna återskapa ljussabeln. En metod går ut på att utnyttja materiens fjärde tillstånd, plasman, en joniserad gas i vilken atomerna separeras i negativt laddade elektroner och positivt laddade joner. Detta skulle inträffa i superheta tillstånd möjliggör att klyva metall. Problemet är att det krävs oerhörda mängder energi för att åstadkomma något sådant – plus att det skulle vara omöjligt att hålla den.

Ett annat förslag går ut på att använda laser. Forskare vid Harvard och MIT har upptäckt att fotoner kan luras att interagera med varandra. Efter att ha varit bundna till rubidiumat­omer i en vakuum-kammare med en temperatur nära absoluta nollpunkte­n, började de att knyta an till varandra och bilda molekyler. Det skulle innebära att lasersvärd­en skulle slå i varandra istället för att passera igenom varandra. En nackdel är att laserstrål­ar reflektera­s. Allt din motståndar­e behöver är en spegel för att du ska drabbas av dina egna utfall!

TEC Torch är ett verktyg som bränner sig igenom material på ett sätt som liknar ljussabeln. Det är utvecklat av Energetic Materials & Products Inc och innehåller brandpatro­ner som går av i temperatur­er på 2 800 grader, vilket är tillräckli­gt för att skära genom stål. Det kan ta sig igenom gångjärnen på en dörr, lås och kedjor på några sekunder, något som kan vara värdefullt för blåljusper­sonal militär på undsättnin­gsuppdrag.

 ??  ?? Het våg
Varje stötvåg med metallånga varar bara i några sekunder men det räcker för att ta sig igenom lås, kedjor och gångjärn av metall.
Tändning
Ett tryck på avfyrnings­knappen tänder brandpatro­nen som innehåller en lättantänd­lig blandning av...
Het våg Varje stötvåg med metallånga varar bara i några sekunder men det räcker för att ta sig igenom lås, kedjor och gångjärn av metall. Tändning Ett tryck på avfyrnings­knappen tänder brandpatro­nen som innehåller en lättantänd­lig blandning av...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden