Otrolig teknologi

IMPLANTAT

-

Elektronis­ka tatueringa­r

De här hi tech-tatueringa­rna är inget riktigt implantat utan något att fästa ovanpå huden. De har tagits fram av Massachuse­tts Institute of Technology (MIT) och kan lagra informatio­n, förändra färg och till och med använda din mobil.

DuoSkin som de kallas är MIT Media Labs och Microsoft Research:s försök till nästa steg efter mikrochip i kläder och textilier. Tatueringa­rna har bladguld för att leda elektricit­et i kontakt med huden och har tre huvudsakli­ga funktioner: input, output och kommunicat­ion. En del sådana här tatueringa­r kan fungera som knappar eller pekskärmar. Andra ändrar färg genom resistorer och temperatur­känslig kemi och ytterligar­e andra kan användas för trådlös kommunikat­ion.

Fingertopp­smagneter

Pyttesmå neodymiumm­agneter kan täckas i silikon och implantera­s i fingertopp­arna. De reagerar på magnetfält som orsakas av strömkrets­ar, elledninga­r, fläktar och annat eldrivet. Bäraren får ett slags sjätte sinne och kan varsebli formen och styrkan hos osynliga kraftfält i luften.

Biohackare utforskar olika sätt att påverka kroppen under och ovanpå huden.

Lampor under huden

En del implantat sätts in under huden för att skapa förhöjning­ar och andra former. Processen innebär att man skär personen och utförs ofta av en tatuerare eller en kroppspier­care. Det senaste från en grupp kroppshack­are i Pittsburgh är LED-lampor under huden. Inget för veklingar – för att ge bedövning krävs medicinsk legitimati­on så sådant här görs för det mesta utan.

 ??  ?? Elektronis­ka tatueringa­r fungerar som sensorer, kan byta färg och ta emot Wi-Fi-signaler. Implantate­t gör att bäraren kan dra till sig magnetiska objekt. Grindhouse Wetware tillverkar ljusimplan­tat att operera in under huden.
Elektronis­ka tatueringa­r fungerar som sensorer, kan byta färg och ta emot Wi-Fi-signaler. Implantate­t gör att bäraren kan dra till sig magnetiska objekt. Grindhouse Wetware tillverkar ljusimplan­tat att operera in under huden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden