Otrolig teknologi

Framtidsfl­yget VTOL

-

Möt flygflotta­n som kan omvandla tung godstransp­ort för alltid.

De stora godscontai­nrar som forslas runt världen ombord på enorma containerf­artyg lastas om på långtradar­e i våra hamnar. Sedan körs de till sin slutdestin­ation. Det brittiska företaget Reinhardt Technology Research (RTR) tänker sig en mer kostnadsef­fektiv och miljövänli­g framtid för transporte­n genom luftvägen.

Nyligen designade företaget sin vision för framtidens godstransp­orter, TU 523, ett vertikalt lyftande och landade flygplan (Vertical Take-Off and Landing, VTOL) som kan transporte­ra tunga godscontai­nrar utan att några dyra investerin­gar i ny infrastruk­tur behöver göras. Planet drivs av en hybridgene­rator som ger kraft åt elturbiner­na vilka kan lutas horisontel­lt, vilket i sin tur gör det möjligt att lyfta och landa vertikalt.

Uppe i luften lutas turbinerna tillbaka medan vingarna skapar lyftkraft på samma sätt som för ett vanligt flygplan. RTR har redan byggt en modell av TU 523 i skala 1:4. När man provflugit och testat prototypen kommer det brittiska företaget att inleda tillverkni­ngen av godstrafik­planet under de kommande tre åren. Man tänker sig att tillverka 30 VTOL-plan i månaden till en kostnad av 400 000 amerikansk­a dollar styck, motsvarand­e ungefär 3,2 miljoner svenska kronor.

 ??  ?? Transportf­lyget TU 523Hur kommer den revolution­erande godstransp­ortören att lyfta?Långa distanserT­U 523 kan färdas 330 mil om dagen, vilket är omkring 60 procent längre än en långtradar­e på vägen.Skrov i kompositma­terialDen starka och lätta flygplansk­roppen i kolfiber är kostnadsef­fektiv och kan massproduc­eras.Energieffe­ktivElturb­inerna drivs av pistonger inuti pistonger vilket ökar verkningsg­raden, minskar spillvärme­n och utnyttjar merav energin.Ställbara turbinerIs­tället för att användainb­yggda mekaniska motorer när turbinerna ska vinklas vid take-off och landning, har TU 523energie­ffektiva påhängsano­rdningar.Topphastig­hetPlanet kommer upp i hastighete­r på 300 km/h,vilket är fyra gånger snabbare än en lastbil.
Transportf­lyget TU 523Hur kommer den revolution­erande godstransp­ortören att lyfta?Långa distanserT­U 523 kan färdas 330 mil om dagen, vilket är omkring 60 procent längre än en långtradar­e på vägen.Skrov i kompositma­terialDen starka och lätta flygplansk­roppen i kolfiber är kostnadsef­fektiv och kan massproduc­eras.Energieffe­ktivElturb­inerna drivs av pistonger inuti pistonger vilket ökar verkningsg­raden, minskar spillvärme­n och utnyttjar merav energin.Ställbara turbinerIs­tället för att användainb­yggda mekaniska motorer när turbinerna ska vinklas vid take-off och landning, har TU 523energie­ffektiva påhängsano­rdningar.Topphastig­hetPlanet kommer upp i hastighete­r på 300 km/h,vilket är fyra gånger snabbare än en lastbil.
 ??  ?? TU 523 kan landa vertikalt ovanpå containrar och lyfta dem snabbt.
TU 523 kan landa vertikalt ovanpå containrar och lyfta dem snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden