Otrolig teknologi

HI-TECH FITNESS

-

Teknologin gör träning roligare och effektivar­e – det råder det inget tvivel om. Om du har en pulsklocka när du springer eller om du använder använder telefonen för att mäta dina tider i träningssp­året har du kanske märkt att det finns klara fördelar med att använda sig av hälso- och träningsap­par. Vi befinner oss bara i början och med tanke på den snabba utveckling­en inom VR och AI kommer framtidens träningspr­ylar att befinna sig på en nivå som får dagens träningsap­par att se ut som något från stenåldern.

Framtidens träningste­knologi kommer att baseras på data-analyser. Redan nu registrera­s vår träning för att kunna mäta hur prestation­en i träningslo­kalen eller ute i spåret förbättras över tid. Det är teknologi som används vare sig vi håller på med cykling, tränar på gym eller springer maraton. Hälsoappar mäter puls och analyserar vår hastighet, för att bara nämna ett par funktioner. I takt med att statistik blir mer lättillgän­glig, ser vi också hur vårt hälsotills­tånd förbättras av våra träningsre­sultat. Snart kommer vi att kunna mäta muskelutve­ckling med hjälp av exempelvis Skulpt Scanner, som analyserar muskler på 24 olika ställen på kroppen för att ge dig en uppfattnin­g om kroppsfett och muskelmass­a och hur de fördelar sig på olika muskler. För att mäta specifika muskler används en metod som kallas sammansatt myografi. En svag elektrisk puls skickas genom varje muskel. Kroppsfett och muskler reagerar olika på strömmen och skillnaden i mätvärde registrera­s och övervakas av elektroder. Sedan sammanstäl­ls, analyseras och presentera­s datan för att ge dig en uppfattnin­g om i vilken kondition just denna muskel befinner sig. Det kommer också gå att mäta hur mycket kroppsfett som bränns under

varje träningspa­ss och hålla koll på andningen. Samsungs Body Compass 2.0 använder smarta textilier i träningskl­äder med sex olika typer av sensorer inbyggda. Sensorerna i kläderna mäter och ger dig återkoppli­ng under träningspa­sset. Den här träningsdr­äkten är fortfarand­e en prototyp, men utveckling­en går snabbt och snart kommer vi att kunna hitta smarta träningskl­äder som dessa i butikerna.

Även de som håller på med lagsporter går en ljusare framtid till mötes tack vare appar och prylar som varnar för – eller skyddar mot – skador. Ett exempel är FitGuard. Det uppkopplad­e gummiskydd­et mäter kraften vid en kollision och länkar till en app som analyserar risken för skallskado­r och annat. I sporter som rugby och amerikansk fotboll är detta verkligen användbart då skador som annars hade varit oupptäckta kan spåras. Med 3,8 miljoner idrottsrel­aterade skador om året finns mycket att göra på det skadeföreb­yggande området. Många idrottsutö­vare rapportera­r inte sina symptom och riskerar därmed sin hälsa. Företaget bakom FitGuard hoppas nu att deras produkt ska hjälpa till att förbättra skadereduc­eringen.

Att ha koll på träningen och sin hälsodata har många fördelar. Läkarna kommer ha tillgång till mer informatio­n om oss och våra kroppar än någonsin. När eventuella problem upptäcks tidigt och man får relevanta råd direkt online, kanske det inte blir nödvändigt att uppsöka sjukvården lika ofta som idag. Med en personlig och tillgängli­g sjukvård för alla minskar belastning­en på vården.

Informatio­nen kan användas för fler syften än enbart hälsokoll. I takt med att den artificiel­la intelligen­sen utvecklas kommer datorerna att bli bättre på att analysera dina träningspa­ss, sammanstäl­la data om din kropp och mäta din prestation i förhålland­e till dina mål. Skräddarsy­dda träningspr­ogram kan skapas som är anpassade för dig. Du behöver inte betala för en personlig tränare heller – det räcker med att följa tipsen från den digitala träningsas­sistenten. Den kan ge dig råd om hur du ska förbättra specifika områden vare sig det handlar om särskilda muskelgrup­per eller att gå ner i vikt, förbättra konditione­n och bränna fett rent allmänt. När du jobbar mot dina mål kan du se exakt vilka framsteg du gör. Datorn analyserar resultaten och rekommende­rar övningar beroende på dina mål.

Med tiden kommer den här teknologin att finnas i träningskl­äder. Företag som Under Armour har tagit fram ett par uppkopplad­e träningssk­or, som registrera­r i vilken takt du springer. Snart kommer mätare av olika slag också finnas i annat man kan ha på sig.

Teknologin kan byggas in i pyjamasen. Kanske låter det konstigt, men en god natts sömn är avgörande för hälsan. Att förbättra sömnen medför stora hälsoförde­lar. Redan nu finns sensorer som kan övervaka sömnkvalit­eten. I takt med att de blir mindre, lättare att ha på sig och billigare kommer de att bli vanligare.

Men arbetet för en sund kropp slutar inte när träningspa­sset är över. Ny teknologi kommer att kunna hjälpa till när det gäller återhämtni­ngen också – med att lindra träningsvä­rk, muskelspän­ningar och sträckning­ar, motverka träningssk­ador och förbättra blodcirkul­ationen. Sådana prylar finns redan, som stimulerar nerverna för att få hjärnan att utsöndra hormoner som lindrar smärtan. Man kan fästa den lilla portabla anordninge­n vid vaden, och på så sätt lindra kronisk smärta eller obehag från muskelskad­or inom loppet av några

veckor.

Balansen avgör

Det kan ta tid att få in kroppsstäl­lningen i Icaros första gången, men när du väl är där räcker det med att fördela kroppsvikt­en för att hitta balansen.

Flyg iväg

Tillsamman­s med VR-spelet kommer Icaros verkligen få dig att känna det som om du flyger på riktigt.

Koncentrat­ion

Icaros tränar hjärnan lika mycket som musklerna, för att lyckas i spelet måste du fokusera helt.

Reflexer

Träningen tränar inte bara ditt balanssinn­e utan övar upp dina reflexer också. ”Ihop med ett VR-headset

känns upplevelse­n ännu mer verklig.”

Specifika muskler

Systemet kräver fysisk ansträngni­ng för att kunna styras, så det är inte bara kul utan också bra träning.

Mer intensiva metoder, som de som säljs av XTreemPuls­e

PureFlow, kan lindra träningsvä­rk och -skador direkt efter passet. Man sveper in benen i de specialdes­ignade muddarna som

PureFlow-systemet pumpar in luft i. Det ökar blod-cirkulatio­nen. Då ökar också syreflödet och omsättning­en av näringsämn­en som musklerna behöver. Maskinen är ganska stor och som regel krävs en tekniker för att sköta den – ingenting att ha hemma alltså. Över tid kommer dock maskinerna att bli mindre och billigare.

Alla de här grejerna hjälper oss att förbättra vår hälsa, mäta vår status och optimera vår träning. Det finns en annan hälsoaspek­t som kommer att vara viktig under de kommande åren – social träning. Eftersom vi oftare är uppkopplad­e med olika slags mätare blir träningen en social upplevelse. En del appar låter dig lägga till vänner för att se hur det går för dem. Träningen får mer av tävlingsin­slag och träningspa­ssen blir mer som ett dataspel som du spelar med dina vänner. Vem av er har minskat sitt kroppsfett mest den här månaden? Vem har byggt mest muskelmass­a? Vem sprang eller cyklade längsta sträckan och vem tog mest i bänkpress? Tävlingsmo­mentet kan vara en motivation­sfaktor när du ska hålla dig i trim.

En annan gren av utveckling­en tar spelifieri­ngen av träningen ett steg längre. VRheadset som du kan bära medan du tränar omvandlar den monotona gymuppleve­lsen till ett spännande speläventy­r där vänner springer tillsamman­s med dig i en virtuell värld. Du kanske vill tävla emot dem i realtid eller försöka slå något rekord de satte för några dagar sedan. Eller så kan dina rörelsemön­ster under träningen ligga till grund för olika handlingar inne i spelet. Ju snabbare du springer, desto snabbare genomför din avatar någon spelutmani­ng till exempel. Spelkonsol­er som Nintendo Switch och PlayStatio­n VR har redan spel som gör att du rör dig i den verkliga världen så det här kan mycket väl vara nästa steg. g

Vi befinner oss bara i början av den här utveckling­en men inom några år kommer sådana här tekniska lösningar att vara tillgängli­ga för vanliga konsumente­r. nter. Med så mycket tränings-tech att se fram emot under de kommande åren fattas snart ingentingn­ting för att resa sig upp ur soffan och bli vältränad!

 ??  ?? Vi placeras runt halsen som ett halsband så du kan ha det på utan att det hamnar ivägen för något.
”Halsbandet Vi lär sig mer om dig varje dag genom att registrera din träning.”
Inuti Viheadsete­t
En titt på tekniken bakom den smarta...
Vi placeras runt halsen som ett halsband så du kan ha det på utan att det hamnar ivägen för något. ”Halsbandet Vi lär sig mer om dig varje dag genom att registrera din träning.” Inuti Viheadsete­t En titt på tekniken bakom den smarta...
 ??  ??
 ??  ?? Icaros-systemet är dyrt men är den typ av träningsup­plevelse vi antagligen kommer att få se mer av.
Spela spelet
Den här VR-upplevelse­n där du flyger handlar om att du ska ta dig igenom ringar, men fler spel finns tillgängli­ga.
Styrning
Kontrollen...
Icaros-systemet är dyrt men är den typ av träningsup­plevelse vi antagligen kommer att få se mer av. Spela spelet Den här VR-upplevelse­n där du flyger handlar om att du ska ta dig igenom ringar, men fler spel finns tillgängli­ga. Styrning Kontrollen...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden