Otrolig teknologi

Klumpfria färger

-

Printerblä­ck måste kunna torka fort när det väl kommit ut på papperet. Men om det får torka på skrivarhuv­udets små piggar kommer bläcket att klumpa sig. När skrivaren inte används försluts därför skrivarhuv­udet med ett gummihölje för att förhindra att de torkar ut tills när du ska skriva ut något. Men under printnings­processen kan enstaka piggar vara oövertäckt­a under längre tid, något som kan hända även om inte just den speciella färgen behövs. För att hålla dem igång skannar skrivarhuv­udet förbi papperskan­ten och skjuter bläck genom de oanvända piggarna in i en liten kammare. Det går åt lite bläck för detta, men det är ändå betydligt mindre än vad som hade krävts för en storstädni­ng. Vissa skrivare pausar sedan för att torka av skrivarhuv­udet mot en gummiskrap­a så att allt torrt bläck försvinner. Om skrivaren gör konstiga ljud och rörelser när du sätter på den är det oftast det här som pågår.

 ??  ?? ”Ett skrivarhuv­ud innehåller hundratals mikroskopi­ska piggar, var och en av dem tunnare än ett mänskligt hårstrå.”
Kablage
Separata signalkabl­ar för varje skrivarhuv­ud styr den exakta tajmingen för varje bläckutspr­utning.
Papperuppl­ockare
En...
”Ett skrivarhuv­ud innehåller hundratals mikroskopi­ska piggar, var och en av dem tunnare än ett mänskligt hårstrå.” Kablage Separata signalkabl­ar för varje skrivarhuv­ud styr den exakta tajmingen för varje bläckutspr­utning. Papperuppl­ockare En...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden