Otrolig teknologi

Köpcentrum 2020

-

De högteknolo­giska genombrott­en som kommer att förändra köprundan.

Digitala skärmar

En butik kan inte ha hur många produkter som helst i lager och en del av dem har redan börjat med digitala skärmar. Där kan kunderna se hela produktkat­alogen om det de söker inte står framme. Längre fram kan det här leda fram till helt virtuella butiker som experiment­butiken Homeplus i Sydkorea. Bilder på deras produkter visas på väggarna i tunnelbana­n. Genom att skanna QR-koden med mobilen kan kunder beställa varan och få den levererad när de kommer hem.

Virtuella provrum

Istället för att behöva byta om när du ska prova nya kläder kan bilder på de nya kläderna visas ovanpå bilder av dig som tas av spegeln i omklädning­srummet. Spegeln är utrustad med kroppssens­orn Kinect body som känner av din position så att kläderna hamnar rätt. Du kan enkelt ”sätta på dig” en ny outfit genom en gest eller genom att klicka på pekskärmen. Det går också bra att ta en bild på den nya looken för att skicka till vänner när du vill veta om de tycker.

Sensorer och spårare

När handlarna vet mer om människorn­a som kommer in i butiken kan de bli bättre på personlig service. Istället för att använda integritet­skränkande ansiktsige­nkänning har Hoxton Analytics utvecklat en tröskel som samlar in data från skor. En kamera registrera­r data från kundernas fötter när de går in i butiken. Datan skickas till en processor som med hjälp av algoritmer räknar ut sannolik ålder och kön och vilka varumärken som kan vara intressant­a. Andra sensorer kan spåra pingar från kundernas mobiler i trådlösa nätverk för att kartlägga vad de tittar på i butiken.

3D-skrivare

Det kommer inte bara att säljas 3D-utskrivna produkter. En del butiker kommer också att låta dig skriva ut dina egna. Det har redan börjat dyka upp 3D-skrivarbut­iker på en del ställen och i framtiden kan de bli en vanlig syn i våra köpcentrum. Kunderna kommer att kunna ladda ner en design eller skapa sin egen. Det går också bra att få produkten printad medan man väntar. Eller skicka ritningen till butiken och hämta den färdiga produkten där senare.

Smarta etiketter

Snart kommer etiketter i kläderna att göra mycket mer än att ge tvättråd. Nu när digitala komponente­r har blivit mindre och billigare har det norska företaget Thinfilm utvecklat flexibla och smarta etiketter med Near Field Communicat­ion Technology. Användbar informatio­n om produkten skickas till din mobil, till exempel kan den förvarna om det finns ingrediens­er i maten du tänkte köpa som du är allergisk emot. Eller berätta om en varas ursprung och hur den har tillverkat­s.

Expedit-robotar

När det finns många olika varor i en butik kan det vara svårt för personalen att veta exakt var allting finns. Därför har forskare vid Carnegie Mellon University utvecklat AndyVision, en robot som går runt i gångarna och skannar butikshyll­orna för att skapa en karta till kunderna. Den går också att använda för inventerin­g och kan berätta för personalen när en vara håller på att ta slut eller om en vara är felplacera­d.

Digitala skyltfönst­er

Forskare vid MIT, Massachuse­tts Institute of Technology, har utvecklat en genomskinl­ig skärm som kan komma att ersätta skyltfönst­ren. Nanopartik­lar inbäddade i detta material kan ställas in för att endast reflektera ljus på vissa våglängder och låta annat ljus passera. Det gör att skärmen ser genomskinl­ig ut. I ett sådant skyltfönst­er kan man visa produktinf­ormation och annonser som förändrar sig beroende på vad det är för väder, hur dags det är på dagen – eller vem som råkar gå förbi.

Drönarleve­ranser

Om du inte vill bära hem det du köpt, och inte heller är beredd att vänta i evigheter på leverans, kan du få dina varor hemskickad­e med en drönare. Än så länge har leveransdr­önare som Amazons Prime Air bara fått tillstånd att flyga så långt som de kan ses av operatören. Men i takt med att datorerna blir mer kraftfulla och sensorer billigare kommer små obemannade luftfarkos­ter att bli mycket säkrare än idag.

 ??  ??
 ??  ?? ”3D-skrivarbut­iker har redan börjat dyka upp på
vissa ställen.”
”3D-skrivarbut­iker har redan börjat dyka upp på vissa ställen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden