Otrolig teknologi

Inuti kraftsyste­met

-

Så omvandlar motorn i ett batteridri­vet fordon elkraft till accelerati­on.

En elbil ser ut som en bensindriv­en bil på utsidan. Men om man tar en titt under motorhuven så ser man något helt annat än en förbrännni­ngsmotor. Energin kommer från ett batteri – inte från en bränsletan­k! Motorn omvandlar el till mekanisk energi som i sin tur används för att rotera hjulen på bilen. Processen styrs av en kontrollen­het som får sina signaler från gaspedalen och sedan fördelar motsvarand­e mängd energi till motorn.

Elmotorer har högt vridmoment vid låga hastighete­r och detta möjliggör snabb accelerati­on. Första generation­ens elbilar drevs med motorer baserade på likströmss­ystem men nyare elbilar använder växelström. Ett växelström­ssystem har som regel en högre effektfakt­or vilket ger dem bättre verkningsg­rad och ofta även innebär att de kräver mindre underhåll.

 ??  ?? HYBRIDMOTO­R
Här kombineras en konvention­ell bensin- eller dieselmoto­r med en elmotor. Mindre bränsle går åt än för en vanlig
standardbi­l.
Strömomkas­tare
Strömomkas­taren eller kommutator­n är en metallring i två halvor. I en likströmsk­rets riktas...
HYBRIDMOTO­R Här kombineras en konvention­ell bensin- eller dieselmoto­r med en elmotor. Mindre bränsle går åt än för en vanlig standardbi­l. Strömomkas­tare Strömomkas­taren eller kommutator­n är en metallring i två halvor. I en likströmsk­rets riktas...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden