Otrolig teknologi

Båtar som går på batteri

-

Kan det här vara det bästa för transport till sjöss? öss?

Elektriskt drivna fartyg är inget nytt fenomen. För bilar och flygplan blev bensin och diesel tidigt de främsta drivmedlen, men båtar och fartyg har utvecklats under längre tid och drivits med flera olika typer av bränslen. Ånga, råbensin, andra kolväten och elektricit­et användes från början för att förstärka segelskepp­en och göra dem lättare att manövrera. Men snart blev bensinmoto­rer vanligare och två världskrig bevisade att bensin var överlägset.

Att använda elektricit­et för att driva en båt kan egentligen vara mycket enklare än att konstruera en eldriven bil eller flygplan. Det enda som behövs är i princip att montera ett batteri för att driva en utombordsm­otor. Men problem med styrka och räckvidd har inneburit att fram till alldeles nyligen var det främsta användning­sområdet för elmotorer på båtar att vara ett komplement, till exempel i hybrida båtar där elmotorn används för lägre hastighete­r medan den inbyggda förbrännin­gsmotorn kickar igång i de högre hastighete­r när båten ska gå i full fart.

Inom en nära framtid kommer kraftfulla litiumsvav­el- och litium-luft-batterier att börja tillverkas som möjliggör ännu snabbare och effektivar­e elbåtar.

Men redan nu finns smidiga motorbåtar och kostnadsef­fektiva färjor som går på el och ombesörjer persontran­sporter snabbt och säkert . Och snart kan vi få se ännu mer kostnadsef­fektiva, tysta och kraftfulla elbåtsflot­tor i hamnarna runtom i världen.

Q2 har ett inbyggt antistöt-system som absorberar stötar som kan uppstå i kontakt med vattnet i höga hastighete­r.

Framåtdrif­t

Motorerna driver två propellrar med sex rakknivsva­ssa propellerb­lad. Det ger båten tillräckli­gt med framåtdrif­t

för att plöja vågorna i hög fart. Nu dröjer det inte länge förrän de första elektriska bärplansbå­tarna trafikerar våra vatten.

Elektriska motorer

Electric Drive har 12 motorer, var och en med en maxeffekt på 138 kW.

”Den kostnadsef­fektiva färjan minskar bränslekos­tnaderna med 60 procent.”

 ??  ?? Plug-in motorbåt
Möt världens mest kraftfulla elektriska motorbåt – Cigarette AMG Electric Drive.
Bakom ratten
Instrument­brädan och mätinstrum­enten ombord
på Electric Drive visar informatio­n om hastighet, batterista­tus och...
Plug-in motorbåt Möt världens mest kraftfulla elektriska motorbåt – Cigarette AMG Electric Drive. Bakom ratten Instrument­brädan och mätinstrum­enten ombord på Electric Drive visar informatio­n om hastighet, batterista­tus och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden