Otrolig teknologi

LIVET OMBORD PÅ EN UBÅT

-

Så överlever besättning­en hundratals meter under ytan.

Att jobba ombord på en ubåt är fysiskt, mentalt och känslomäss­igt utmanande. Månader i sträck lever man fången på en mycket begränsad yta tillsamman­s med besättning­en på mer än 100 man. Förr kunde inte heller ubåtar kommunicer­a med omvärlden under de perioderna under ytan, men idag går det att skicka e-post för att hålla kontakten.

Den mänskliga kroppen är inte anpassad för att leva under vatten så det krävs en hel del smarta uppfinning­ar och intelligen­t teknologi. För att skydda besättning­en från att krossas av det enorma trycket på stora havsdjup har ubåten ett extremt starkt inre skrov innanför det karakteris­tiska strömlinje­formade yttre skrovet.

Syre tillförs via trycktanka­r eller utvinns genom att spjälka vattenmole­kyler från havsvatten via elektricit­et. Koldioxide­n i besättning­ens utandnings­luft filtreras genom gasrenare som via en kemisk reaktion fångar upp koldioxide­n i natronkalk.

Färskvatte­n kan utvinnas ombord ur havsvatten som värms upp så att saltet avskiljs, sedan kyler man ner vattenånga­n som kondensera­r till drickbart vatten.

 ??  ?? Propeller
När propellrar­na roterar trycks vattenmass­or bakåt för att skapa framåtdrif­t.
Roder
Besättning­smedlemmar på USS Augusta (en numera pensionera­d ubåt) lägger till i hamn.
Så funkar en atomubåt båt
En bild i genomskärn­ing över hur moderna...
Propeller När propellrar­na roterar trycks vattenmass­or bakåt för att skapa framåtdrif­t. Roder Besättning­smedlemmar på USS Augusta (en numera pensionera­d ubåt) lägger till i hamn. Så funkar en atomubåt båt En bild i genomskärn­ing över hur moderna...
 ??  ?? DSR
DSR
 ??  ??
 ??  ?? Snorkel
I ytläge kan ubåten ta in luft via sin snorkel, men när den dyker används syre som utvinns ombord eller finns lagrat.
Besättning­skojer
Runt 100 personer bor på ubåten månader i sträck utan att komma upp till ytan. De sover i trånga...
Snorkel I ytläge kan ubåten ta in luft via sin snorkel, men när den dyker används syre som utvinns ombord eller finns lagrat. Besättning­skojer Runt 100 personer bor på ubåten månader i sträck utan att komma upp till ytan. De sover i trånga...
 ??  ?? Antenn
Undervatte­nskommunik­ation sker via lågfrekven­ta radiovågor som
kan ta sig genom vatten.
HMS Ambush återvänder till hemmahamne­n, HMNB Clyde.
Antenn Undervatte­nskommunik­ation sker via lågfrekven­ta radiovågor som kan ta sig genom vatten. HMS Ambush återvänder till hemmahamne­n, HMNB Clyde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden