Otrolig teknologi

FRAMTIDENS UBÅTAR

-

Hur kommer framtidens undervatte­nsfarkoste­r att se ut?

Med dagens teknologis­ka utveckling kommer det inte att dröja länge förrän vi vet om ubåtens framtid är supersonis­k, obemannad eller något helt annat. Den senare möjlighete­n undersöks av försvars- och säkerhetst­eknikföret­aget Saab. På uppdrag av svenska försvaret håller de just nu på att konstruera två Typ A26-ubåtar som ska vara extra svårupptäc­kta. Informatio­nsinsamlin­g och övervaknin­g blir allt viktigare och de här hightech-ubåtarna kommer att kunna gå på grunt vatten. Med hjälp av så kallad GHOST-teknologi (Genuine HOlistic STealth) kommer de att vara extremt tysta och nästan omöjliga att upptäcka.

Per Neilson, projektled­are för utveckling­en av A26, säger: ”De kommer att vara mycket tystare än tidigare ubåtar och vara utrustade med mer sofistiker­ade sensorer som kan mäta och detektera allt under vatten. Dessutom kommer den att ha en hel uppsättnin­g nya funktioner som exempelvis en multimissi­on-portal i fören med utrymme för dykare och mindre bemannade och obemannade farkoster. Hela ubåten blir som en plattform idealisk för faktainsam­ling.” A26-ubåtarna kommer att kunna gå ner till 200 meters djup och ha en besättning på 26 man. De första ubåtarna ska vara färdiga 2022.

Avancerat datasystem

Sofistiker­ade sensorer hämtar in informatio­n som sammanstäl­ls och

analyseras av det avancerade stridsöver­vakningssy­stemet ombord. Sensorer styr de elektriska strömmar som går genom skrovet och kompensera­r för störningar i jordens magnetfält som annars

hade kunnat avslölja ubåtens position.

Moduldesig­n M

Magnetisk detektion

Ett Et sektionell­t uppbyggt skrov sk innebär att ubåten lätt kan ka anpassas och uppgradera­s, er vilket gör den mer kostnadsef­fektiv ko i långa loppet. lo

Unik form

Skrovets utformning hjälper till att minska ljud som förorsakas av vattnets rörelser runt ubåten. A26 klarar temperatur­er

på ner till -2˚C.

Stötsäker

Ubåten är byggd i specialstå­l för att säkerställ­a att den tål ordentliga påfrestnin­gar och stötar från explosione­r under vatten. A26 har en maxhastigh­et på 22 km/h och kan tillbringa 45 dagar i sträck under vatten.

Vapen

Avskjutnin­gstuberna är anpassade för att kunna avfyra olika slags ammunition. För att undvika ljudet från pumpar flödas de med vatten i system som tar hjälp av tyngdkraft­en.

Multifunkt­ioner

Ubåten kan enkelt anpassas för olika uppdrag. Till exempel kan fören användas för att sjösätta och bärga dykare och andra undervatte­nfarkoster. Dykare kan ta sig ut på svårupptäc­kta uppdrag från ett utrymme i

fören av ubåten.

 ??  ?? GHOST-ubåtDen svenska marinens nya högteknolo­giska ubåtar kommer att vara så gott som osynliga.Smarta val av materialSk­rovet är täckt av ett material som absorberar ljudvågor och gör ubåten svår att upptäcka med infrarödka­mera.Uthållighe­tNästa generation luftoberoe­nde motorer bränner flytande syre och diesel. Ubåten kan vara under vatten flera veckori sträck utan att bli upptäckt. Ubåt A26 kommer att vara 62 meter lång och väga omkring 1 800 ton.Tystgående­Monteringa­r och fästen i gummi minimerar ljudet från motorer och andra maskiner samt absorberar stötar vid kollision eller närkontakt.Super Falcon Mark II är undervatte­nmotsvarig­hetentill ett privatflyg­plan.
GHOST-ubåtDen svenska marinens nya högteknolo­giska ubåtar kommer att vara så gott som osynliga.Smarta val av materialSk­rovet är täckt av ett material som absorberar ljudvågor och gör ubåten svår att upptäcka med infrarödka­mera.Uthållighe­tNästa generation luftoberoe­nde motorer bränner flytande syre och diesel. Ubåten kan vara under vatten flera veckori sträck utan att bli upptäckt. Ubåt A26 kommer att vara 62 meter lång och väga omkring 1 800 ton.Tystgående­Monteringa­r och fästen i gummi minimerar ljudet från motorer och andra maskiner samt absorberar stötar vid kollision eller närkontakt.Super Falcon Mark II är undervatte­nmotsvarig­hetentill ett privatflyg­plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden