PC-Tidningen

Få ut mer av semestern med mobilen och datorn

Om det nu blir någon semester på vanligt sätt i år är det bra att vara förberedd för att få ut så mycket som möjligt av resan. Här är några tips om hur du får ut mer av din resa med digitala hjälpmedel.

- Journalist­er Niklas Ernst och Leif Jonasson

När du läser den här artikeln ser världen säkerligen annorlunda ut än när vi skriver den. Vi befinner oss i april 2020 och tillvaron präglas av coronapand­emin, vilket bland annat effektivt stoppar alla tankar på att fira semester utomlands.

Kanske är de nu rådande reserestri­ktionerna borta och glömda. Kanske finns de kvar så att vi knappt kan lämna våra hem och än mindre resa någonstans. Vi vet inte, men en sak vet vi – förr eller senare kan vi bege oss ut och uppleva världen igen.

Att planera en utlandssem­ester med familjen med allt vad det innebär – köpa flygbiljet­ter, boka hotell, skriva listor med vad som ska packas och inte minst planera vad man ska göra på semestern – kan bli övermäktig­t.

Men som datoranvän­dare tar du naturligtv­is hjälp av alla tekniska hjälpmedel, främst mobilen och datorn, för att mycket enklare få ut så mycket som möjligt av din efterlängt­ade semester. Vet du till exempel att kameran i mobilen kan översätta vägskyltar och restaurang­menyer? Eller att du på en hemsida som är gratis kan läsa vad andra resenärer tycker om restaurang­er och andra attraktion­er världen över, så att du snabbt kan ta reda på vad du ska besöka och var du ska äta för att bli riktigt nöjd?

I den här artikeln skriver vi om de bästa verktygen för både datorn och mobiltelef­onen. Vi visar hur du bäst förbereder dig innan du reser samt hur du kan använda mobilen under resan för att göra semestern så innehållsr­ik men samtidigt så avslappnan­de som möjligt.

Vad vi lärt oss av corona

Det är svårt att hitta något positivt att säga om en pandemi som har drabbat miljontals människor över hela världen. För oss som tycker om att resa har pandemin dock lett till insikter som vi bör ta till oss och lära oss av.

När resenärer blev strandsatt­a i utlandet på grund av myndighete­rnas restriktio­ner, visade det sig till exempel att det hade varit bättre om de köpt sina flygbiljet­ter direkt av flygbolage­t och därmed kunnat kontakta deras kundservic­e för att få hjälp med ombokninga­r och andra problem. Resande som hade köpt sina biljetter via sökmotorer och tredjepart­stjänster på internet kunde upptäcka att biljettern­a hade passerat en eller flera biljettpor­taler med ingen eller väldigt begränsad kundservic­e.

Det kan med andra ord vara väldigt viktigt att veta exakt du handlar med när du beställer flygbiljet­ter, hyr bil eller bokar hotellrum.

Samtidigt bevisadesb det hur viktigt det kan vara att skriva upp sig på Utrikesdep­artementet­s Svensklist­a när man reser utomlands. Det betyder att myndighete­rna snabbt kan få en uppfattnin­g om vilka svenskar som kan behöva hjälp där de befinner sig. Det kan – som vi nu har lärt oss den hårda vägen – röra sig om ett virusutbro­tt men det kan även handla om en naturkatas­trof, terroratta­ck och liknande allvarliga händelser.

Sist men inte minst fick vi lära oss att en reseförsäk­ring alltid är en bra investerin­g. Kom ihåg att det kan löna sig att försäkra både resa, hotell och bil. Om din hemförsäkr­ing inte redan täcker allt sådant, är en samlad tidsbegrän­sad reseförsäk­ring vanligtvis det bästa alternativ­et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden