PC-Tidningen

Gör om hemsidor till program

Hemsidor som till exempel Google Maps blir märkbart snabbare om du installera­r dem i Windows som så kallade webbappar. Läs om den nya tekniken.

- Journalist Steffen Nielsen

För några månader sedan visste jag inte att det fanns hemsidor som kunde fungera som program på min dator. Ska jag vara riktigt ärlig såg jag inte heller vad det skulle vara bra för. Jag var skeptisk, då hemsidorna fungerade bra som de var – i webbläsare­n. Det kunde inte bli bättre, var min åsikt. Det var dock innan jag testade första gången och upptäckte att det här var rent revolution­erande.

Den här revolution­en kallas av fackfolk för Progressiv­e Web Apps, förkortat PWA. För enkelheten­s skull nöjer vi oss med att kalla dem för webbappar i den här artikeln. Enkelt uttryckt är det hemsidor som kan installera­s som ett program på din dator. Detta innebär en rad fördelar jämfört med vanliga hemsidor. Ett bra exempel är hemsidan Google Foto, som du kanske redan använder för att hantera familjens foton. Den kan du med några klick förvandla till ett program i Windows om du har Chrome eller nya Edge. Programmet kan öppnas med en genväg på skrivborde­t, på Aktivitets­fältet eller i Start-menyn, precis som vilket program som helst.

Snabbare och mycket bättre

Den första märkbara fördelen med en web-app upptäcker du när du startar den: den går blixtsnabb­t. Inte bara snabbt utan riktigt Anledninge­n är att den ligger sparad lokalt i datorn och behöver varken en snabb webbläsare ellere en snabb internetup­pkoppling. Webbappar är dessutom stabilare än hemsidor, eftersom de startar oberoende av internetup­pkoppling. Det är färre saker som kan resultera i frustreran­de sekunders väntetid på att en hemsida ska läsas in.

Nästa fördel är mer subjektiv: webbappar ger en bättre användarup­plevelse. Programmet startar utan adressfält­et längst upp i webbläsare­n. Det finns inte heller några blinkande flikar från andra hemsidor. set är som en sluten värld som du kan använda utan distraktio­n eller jag ska bara-handlingar på andra hemsidor.

Detta är också en av anledninga­rna till att webbapparn­a finns. Utvecklarn­a vill att du ska stanna längre och göra mer på deras hemsidor, men det gör ju inget om det ger dig som besökare en angenämare upplevelse.

Är du inte övertygad? Det blir du nog när du testar själv. I resten av artikeln visar jag hur du kommer i gång med webbappar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Microsofts e-posttjänst Outlook.com kan göras om till ett program som fungerar väldigt bra och snabbt på datorn.
Microsofts e-posttjänst Outlook.com kan göras om till ett program som fungerar väldigt bra och snabbt på datorn.
 ??  ?? Karttjänst­en Google Maps fungerar också mycket bättre som ett program än som hemsida.
Karttjänst­en Google Maps fungerar också mycket bättre som ett program än som hemsida.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden