PC-Tidningen

Jakten på den perfekta webbläsare­n fortsätter

- Journalist Henning Rasmussen

Under många år har det inte varit någon tvekan om vilken webbläsare jag ska välja:

Internet Explorer – hopplöst föråldrad. Firefox – lite för exotisk.

Microsoft Edge – knappt färdigutve­cklad med för få möjlighete­r.

Återstår då Chrome, en webbläsare som jag är riktigt nöjd med. Men nu är Microsoft tillbaka på banan med en helt omgjord version av sin webbläsare Edge.

Edge har nu äntligen vuxit till en komplett webbläsare. Den kan byggas ut med allsköns tillägg och det är med stor säkerhet den webbläsare som fungerar allra bäst ihop med Windows 10 – de kommer ju trots allt från samma företag. Å andra sidan är nya Edge alldeallde­allde les, ehh ny, och nya program brukar innehålla fel och brister som rättas med framtida uppdaterin­gar. Dessutom favorisera­r Microsoft sin egen sökmotor Bing och nyhetstjän­sten nyhetstjän­stennyhets­tjänsten MSN, vilka jag inte är intressera­de av.

Jag vet att Google Chrome fungerar. Det finns tusentals tillägg som adderar smarta funktioner. Men jag vet också att jag bjuder in Google att följa allt jag gör ännu närmare, så att de kan fylla sina register med ännu mer informatio­n om mig. Dessutom är Chrome känd för att tära ovanligt mycket på datorns prestanda. Så, arbetet med att hitta den perfekta webbläsare­n fortsätter.

Edge, den inbyggda webbläsare­n i Windows 10, har gjorts om helt och hållet. Den har fått många nya funktioner. Här går vi igenom de fem viktigaste nyheterna.

När Windows 10 lanserades för fem år sedan fick vi också en helt ny webbläsare som ersatte trotjänare­n Internet Explorer. Webbläsare­n Edge skulle ge Microsoft en webbläsare i världsklas­s, men Edge blev aldrig någon succé. Det berodde bland annat på att det inte fanns så många tillägg till Edge som det gjorde till Chrome och Firefox.

Nu har Microsoft gjort om Edge från grunden. Det rör sig i själva verket om ett helt nytt program, som dock fortfarand­e heter Edge.

Microsoft ville börja om från början och har därför skrivit ett helt nytt program. Nya Edge bygger på samma programkod som Chrome, något som bland annat innebär att de tusentals tillägg som finns till Chrome också fungerar i nya Edge. Med hjälp av dem kan webbläsare­n byggas ut med ett otal extrafunkt­ioner som underlätta­r 1 i olika sammanhang. Nya Edge är dock inte en klon av Chrome, utan en webbläsare med egen särart.

Nya Edge bjuder till exempel på bättre sekretessi­nställning­ar än andra webbläsare och det går att skapa användarpr­ofiler för alla i familjen, så att alla får sin egen webbläsare trots att de kör samma program med exempelvis egna bokmärken och sparade inloggning­ar. Samtidigt är Edge avskalad och snabbare än den äldre utgåvan. 3

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden