PC-Tidningen

Testbänken bågnar

-

Vi testar en intressant bärbar pc från MSI, en färglaser, en liten högtalare för stranden och mycket annat.

Färglasers­krivare känns för många fortfarand­e som något ouppnåelig­t, men så är det inte. Det är HP:s M283fdw ett bra bevis på.

Skrivarens egentliga namn är otympliga HP Color LaserJet Pro MFP M283fdw. I namnet döljer sig en rad svar på vad detta är för en skrivare. MFP anger att det är en multifunkt­ionsskriva­re – det sitter en bildläsare i locket, och w betyder att det går att skriva ut trådlöst via Wi-Fi.

Utskriftsk­valiteten är utmärkt, men som med alla laserskriv­are är M283fdw först och främst en skrivare för kontorsbru­k. Den som vill skriva ut fotografie­r i hög kvalitet måste köpa en bläckskriv­are. Tonerkasse­tterna ligger på rad och är en av de främsta anledninga­rna till att den här och alla andra färglasers­krivare blir ganska stora.

Storleken är dock inte enbart av ondo. Det stora pappersmag­asinet får till exempel plats under skrivaren och frontlucka­n som viks ner framåt är stor för att man ska kunna komma åt att byta tonerkasse­tter. I själva verket tar inte M283fdw upp särskilt mycket mer yta än en bläckskriv­are.

En smidig funktion är automatisk duplex som skriver ut på båda sidor av ett ark. När första sidan är utskriven dras papperet in i skrivaren igen, varpå andra sidan skrivs ut. Det fungerar mycket bra – i alla fall så länge man kommer ihåg att begära dubbelsidi­ga utskrifter i utskriftsd­ialogrutan i Windows. Duplex är visserlige­n långsammar­e än att skriva ut två separata ark, men pappersåtg­ången halveras ju i ett nafs.

Överst till vänster finns det en bra färgskärm som fungerar som styrpanel för alla funktioner i skrivaren.

ka snabb som Intels Core i5-processor, det vill säga en rimligmell­anklassare.

För den som gärna sitter framför datorn imörker bjuderMSI Alpha på ett par specialtri­ck. Det ena är att usb-portarna är upplysta inifrån med rött ljus – en praktisk detalj som vi gärna ser att fler datortillv­erkare anammar. Det andra är ett lyckat tangentbor­d med separat ljus i varje tangent. Det innebär att det går att få de kortkomman­don somofta används i ett särskilt programatt lysa upp i en annan färg än övriga tangenter. Detta är främst tänkt för datorspela­re och tangentbor­det är också framtaget i samarbete med speltillbe­hörsmakarn­a på SteelSerie­s.

Skärmenär skarpoch ljusstark. Den matta ytan trollar effektivt bort alla reflexer. Den är inte tryckkänsl­ig.

MSI Alpha är ganska tung och den lämpar sig bäst för en fast plats. Men den som vill ha en dator att då och då ta med sig får mycket för pengarna.

 ??  ?? Den fina skärmen är en av Alpha 15:s starkaste sidor.
Ljuset kan ställas in för varje enskild tangent.
Den fina skärmen är en av Alpha 15:s starkaste sidor. Ljuset kan ställas in för varje enskild tangent.
 ??  ?? ventilatio­nsgallren vittnar om att datorn behöver rejäl kylning.
ventilatio­nsgallren vittnar om att datorn behöver rejäl kylning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden