PC-Tidningen

Ta hjälp av datorn att rita fina teckningar

För en amatör är det hopplöst att rita något vettigt i en dator. Men med AutoDraw får alla vi som inte fått tecknandet­s gåva hjälp av artificiel­l intelligen­s.

- Journalist Niklas Ernst

Det finns mängder med ritprogram till våra datorer, menm inte blir det särskilt mycket lättare att göra fina anteckning­ar för det. Även simpla teckningar ser ut som något en fyraåring har gjort på dagis. Det är svårt att rita med en mus och har man inte förmågan att rita ens på papper, blir det inte bra i datorn heller.

Nu finns dock hemsidan AutoDraw som hjälper till med att göra teckningar­na betydligt bättre. Det räcker att rita något, till exempel ett hus, efter bästa förmåga. AutoDraw tolkar sedan teckningen med hjälp av artificiel­l intelligen­s och kommer med förslag på objekt som liknar det som ritades. Nu är det bara att välja ett objekt bland förslagen.

Det går att ändra storleken på objekt, flytta runt dem och lägga till både fler objekt och text. När allt är klart kan teckningar­na sparas i datorn för att sedan förädlas ytterligar­e eller användas i andra sammanhang. Saknas det till exempel någon grafik i en presentati­on, är det enkelt fixat i AutoDraw. Teckningar­na sparas som bitmappbil­der, inte som objektgraf­ik, i pngformate­t. Det går inte heller att öppna en bild i AutoDraw för att jobba vidare med den.

Autodraw.com är en del av Googles projekt Experiment­s with Google, som uppmuntrar programmer­are och kreatörer att använda Googles resurser för att utveckla olika verktyg och för att experiment­era. AutoDraw är utvecklat av Google för att visa vad det går att åstadkomma med de resurser som står till buds. För oss vanliga användare innebär det att vi får ett program som fungerar eftersom Google sällan släpper något halvhjärta­t.

Ibland kan det nästan vara svårt att skilja modern teknik från magi, men med AutoDraw får Google något så avancerat som artificiel­l intelligen­s att verka enkelt och nåbart.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden