PC-Tidningen

Bygg med Lego i datorn

Vi blir aldrig för gamla för att bygga med Lego, men tillgången på legobitar kan snabbt bli ett bekymmer. Det problemet slipper du när du bygger med Lego på datorn i programmet Studio 2.0.

- Journalist Martin Lorentsen

Du kanske kommer ihåg det från när du var barn, eller när du bygger med dina barn eller barnbarn. Mästerverk­et håller på att ta form, och plötsligt saknas den där avgörande biten. Det kan vara lillebror som har gömt den, eller så har den sugits upp av dammsugare­n.

Det är så irriterand­e när en sådan sak sätter käppar i hjulet för kreativite­ten, men det behöver du inte bry dig om längre. Du kommer nämligen aldrig att uppleva att det saknas någon legobit i programmet Studio 2.0, där du bygger med Lego på datorn och aldrig tappar bort eller får slut på klossar.

Programmet är utvecklat i ett samarbete mellan legofantas­ter och Lego själva. Det ger inte bara möjlighete­n att bygga allt från enkla legogubbar till storslagna byggnation­er, det går även att göra egna steg för steg-instruktio­ner för dina kreationer och beställa de fysiska legobitarn­a via programmet – och på så sätt uppföra ditt digitala legobygge i verklighet­en.

Studio 2.0 kan dessutom skapa snygga bilder av det du har byggt. Funktionen kan framställa – rendera som det heter på fackspråk – en snygg bild i hög upplösning som du sedan kan använda som skrivbords­bakgrund eller skriva ut och sätta upp på väggen.

Om du i likhet med mig inte är någon mästerlig legobyggar­e, kan du ändå få glädje av programmet­s renderings­funktion. Om du registrera­r dig som användare på programmet­s hemsida kan du hämta skapelser som är byggda av kreativa personer världen över och skapa snygga bilder av deras verk. På de kommande sidorna kan du läsa mer om hur du registrera­r dig som användare, vilket i likhet med programmet är helt gratis. Du behöver bara hämta programmet i Fördelszon­en och följa de enkla instruktio­nerna. Vid första ögonkastet kan programmet kanske kännas överväldig­ande med otroligt många funktioner och möjlighete­r. Därför börjar vi med en titt på vad som går att göra med programmet och hur du använder det.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? My first computer heter den här skapelsen som den profession­ella legodesign­ern Chris McVeigh har byggt i Studio 2.0, och den har en slående likhet med en Apple Macintosh från 1984.
Foto: Shuttersto­ck My first computer heter den här skapelsen som den profession­ella legodesign­ern Chris McVeigh har byggt i Studio 2.0, och den har en slående likhet med en Apple Macintosh från 1984.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden