PC-Tidningen

30 saker du kanske gör fel på datorn

Alla gör vi våra misstag när vi använder datorn, men ofta har vi faktiskt ingen aning om att vi gör dem. Därför avslöjar vi de vanligaste felen, så att du framöver får en trevligare upplevelse vid datorn.

- Journalist Martin Lorentsen

Det är som bekant mänskligt att fela, och det är svårt att helt undvika att göra fel när vi använder datorer. Du kanske startar om den på fel sätt eller så kan det hända att du kopplar upp datorn mot fel Wi-Fi-anslutning. Vissa fel är allvarliga­re än andra, och även om det är surt att förlora dokument av misstag skulle det för många vara ännu värre att släppa in hackare på datorn. Det som är bra med fel är att vi kan lära oss av dem. Vi blir klokare och mer erfarna när vi begår misstag – men givetvis bara om vi faktiskt upptäcker att vi gör dem. Visste du till exempel att du inte bör spara många filer på skrivborde­t? Eller att du kan använda fel USB-port? Många ingrodda datorvanor kan vara fel och vissa kan till och med skada datorn.

Dolda fel omfattar allt från att nöta ut datorns hårddisk genom att använda den fel, installera oönskade program och avslöja viktig privat informatio­n. Det är lätt att råka försämra kvaliteten på bilder, göra datorn långsammar­e eller råka ut för IT-brottsling­ar. Det kan också vara så att du helt enkelt använder ett visst verktyg i Windows på fel sätt, eller så används en annan praktisk funktion inte alls. Eller så kan det handla om att du glömmer grundlägga­nde saker som att spara ditt arbete eller säkerhetsk­opiera viktiga filer. Det finns många sätt att göra fel på datorn, och vi på PC-tidningen gör också många av dem. Därför visar vi i den här artikeln en lång rad både allvarliga och irriterand­e datorfel som du kanske gör utan att vara medveten om det. Och glöm inte att det är mänskligt att fela, det är så vi lär oss.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden