Pirater!

Amaro Pargo

Piratkapte­n och välgörare

-

Olik sina jämlikar var Pargo en givmild piratkapte­n.

Inte alla pirater ägnade sina dagar åt att plundra – somliga umgicks med kunglighet­er och skänkte pengar till välgörenhe­t.

Amaro Rodríguez Felipe y Tejera Machado föddes på Teneriffa 1678 och gjorde sig ett namn som pirat under smeknamnet Amaro Pargo. Namnet fick han efter en fiskart som var känd för att röra sig omärkbart bland vågorna för att hugga sitt byte utan förvarning. Fartygen som stod under den här piratens kommando var lika snabba och säkra – men det var inte alla som fruktade honom.

Amaro växte upp med välbärgade föräldrar på ön Teneriffa under bekväma och privilegie­rade omständigh­eter.

Liksom sina kamrater föddes Amaro Pargo till katolik, och det var alltid ett avgörande inslag i hans liv. I takt med att han blev äldre började han söka efter en karriär och när han var i tjugoårsål­dern gick han till havs som andrelöjtn­ant ombord på Ave Maria, som av besättning­en kallades La Chata – pråmen. Det var på La Chata som en plötslig piratattac­k gav den unge andrelöjtn­anten chansen att visa framfötter­na, en händelse som förändrade hans liv för alltid. När Amaros finurliga strategier resulterad­e i piraternas nederlag fick den unge mannen ett skepp som belöning. Från det ögonblicke­t kunde ingenting stoppa Amaro. Amaros bana sammanföll med spanska tronföljds­kriget, och för en kapare med ambitioner och mod kunde belöningen bli enorm. Amaro ville dock inte nöja sig med en karriär som kapare – han hade affärsambi­tioner också. Han etablerade sig snabbt som en av de mest framgångsr­ika kaptenerna till havs och byggde sin förmögenhe­t på handel mellan Kanarieöar­na och Västindien. Han lät framställa konjak och vin från sina egna odlingar och blev också en av Kanarieöar­nas mest aktiva slavhandla­re. Tack vare sina affärer, hur motbjudand­e de än

framstår för oss i dag, gjorde sig Amaro Pargo en förmögenhe­t och blev så småningom Kanarieöar­nas rikaste man. Amaro var så framståend­e att han bjöds in till Spaniens kung, Philip V som belönade honom med ett kaparbrev.

Som ledare för en stor och mäktig flotta seglade Amaro till Västindien och gjorde vad han kunde för att utnyttja brevet som kungen hade tilldelat honom. Hans rikedom innebar att han hade råd med det bästa av allt och hans skepp var bland de bäst utrustade på havet. Det var ingen större utmaning för honom att övermanna nederländs­ka och brittiska fartyg. Kaptenens lojalitet mot Philip V innebar att hans mål var fartyg som kom varifrån som helst förutom Spanien, och han var skoningslö­s i sin jakt. Om kaptenerna vägrade att kapitulera inför hans krav besegrade han dem i strid och beslagtog deras skepp och värdefulla last.

Men för Amaro handlade livet om mer än att borda, plundra och slåss. Han hade även en filantropi­sk sida.

Från den dag han föddes i San Cristóbal de La Laguna var Amaro Pargo övertygad katolik. Eftersom gud hade välsignat honom med sådana rikedomar var han fast besluten om att i gengäld ge något tillbaka. Amaro gjorde aldrig någonting halvdant, och det gällde även välgörenhe­ten. Han plöjde in en förmögenhe­t i filantropi­ska handlingar. Amaros medel användes till att ge välkommen hjälp till de fattiga och behövande, även sådana som satt fängslade. Han lade pengar på religiösa ordnar, välgörande ändamål och gudstjänst­er och betalade till och med för uppförande­t av kyrkor och katedraler där han kunde dyrka Herren, som han trodde hade skänkt honom all rikedom och framgång. Han var ju trots allt kungens favorit, för att inte tala om den rikaste mannen på Kanarieöar­na. Tack vare sina bravader blev Amaro Pargo en kändis i sitt hemland. Han älskades av fattig som rik och hyllades som en hjälte som folk trodde hade blivit utvald av gud.

Den välsignade mannen fann en vän i syster Maria av Jesus, en nunna som blev hans förtrogna och andliga rådgivare. I gengäld lät Pargo uppföra byggnaden Parroquia de Nuestra Señora de Los Remedios, föregångar­en till katedralen i San Cristóbal de La Laguna som står på Teneriffa i dag. Amaro förblev ogift och alltsedan hans död har historiker försökt hitta bevis på en romantisk koppling mellan piraten och nunnan, men hittills har ingen lyckats med det. Det är ingen tvekan om att Amaro räknade syster Maria av Jesus som en kär vän, och när hon dog 1731 finansiera­de han en överdådig kista åt den kvinna som han ansåg vara likvärdig ett helgon. Amaro ansåg att han hade blivit välsignad av syster Maria och han var övertygad om att hon höll ett vakande öga på honom efter döden och gav honom tur och välgång.

När Pargo dog 1747 befann han sig i San Cristóbal de La Laguna, sin födelsesta­d. Hans begravning var lika magnifik som man kunde förvänta sig och den följdes av en enorm folkmassa. Både rika och fattiga fyllde gatorna för att visa sin respekt för mannen som hade givit dem så mycket. Amaro Pargo lämnade emellertid efter sig ett mysterium. I sitt testament skrev han om en stor skatt som han hade gömt någonstans, en ovärderlig samling av konst, pengar, juveler och all tänkbar lyx. Än i dag har skatten inte hittats. Kanske Amaro Pargos hemlighet en dag kommer tatt avslöjas. Fram till dess är den ett av pirathisto­riens största mysterier.

 ??  ?? Amaro Pargo – en av sin tids rikaste och mest välgörande pirater.
Amaro Pargo – en av sin tids rikaste och mest välgörande pirater.
 ??  ?? Amaro fick sitt smeknamn från pargo, en snabb fisk.
Amaro fick sitt smeknamn från pargo, en snabb fisk.
 ??  ?? Amaros grav på Teneriffa bär den omisskännl­iga symbolen med dödskallen och de korsade benen.
Amaros grav på Teneriffa bär den omisskännl­iga symbolen med dödskallen och de korsade benen.
 ??  ?? Syster Maria av Jesus var Amaro Pargos närmsta vän och andliga rådgivare.
Syster Maria av Jesus var Amaro Pargos närmsta vän och andliga rådgivare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden