Pirater!

Christophe­r Myngs

Massmördar­en

-

Hur en aktad sjöofficer och krigshjält­e blev en fruktad mördare.

Under buckanjäre­rnas långa och blodiga historia var det få buckanjäre­r som var lika fruktade och illa omtyckta som sir Christophe­r Myngs. Han inledde sin karriär fullt lagligt som statligt sanktioner­ad sjöofficer och är ett praktexemp­el på vad som kan hända om makt och möjlighete­r stiger en åt huvudet. Under Myngs livstid var det en «döda eller dödas»-attityd och en rad riktigt dåliga beslut som förvandlad­e honom från en respektera­d, stridsvan viceamiral till en blodtörsti­g massmördar­e.

Myngs föddes omkring 1620–25 (det exakta årtalet är okänt) i Norfolk, England och anslöt sig till Royal Navy som kabinpojke ett par år innan det engelska inbördeskr­iget (1642–51). Han arbetade sig snabbt upp i graderna efter att ha anslutit sig till parlamenta­rikerna som gick segrande ur kriget. Han fick lite hjälp på traven av Oliver Cromwell, dåvarande skyddsherr­e över England och drottninge­n, som ville belöna honom för hans lojalitet mot parlamente­t. Myngs blev kapten på sitt första skepp Elisabeth.

Medan Elisabeth fortfarand­e var under hans kommando ledde han en soldatbesä­ttning in i de engelsk-nederländs­ka krigen (1652–54) och lyckades besegra en nederländs­k konvoj inklusive två krigsherra­r. När kriget var till ända fortsatte Myngs karriär att blomstra. Han befordrade­s till flaggman av Cromwell och beordrades 1655 att segla till Västindien. Hans uppdrag var att städa upp efter blodbadet som Robert Venables, en veteran från de irländska krigen, hade ställt till med efter att ha åkt på en expedition i syfte att attackera spanjorern­a som höll till i samma område.

I ett försök att försvaga den romersk-katolska influensen på den Nya världen rekryterad­e Cromwell Venables som generalkom­mendant över landstyrko­rna och skickade honom på ett specialupp­drag som han kallade «Western design».

Så blev den respektera­de sjöofficer­en och krigshjält­en en fruktad buckanjär och mördare.

«Efter alla problem Myngs hade orsakat den engelska regeringen

blev han ändå adlad.»

Målet var att skapa en säker operations­bas i Västindien för att kunna utföra räder mot spanska kolonier i området och utgöra ett hot mot spanjorern­as handels- och skatterutt­er. Efter några tveksamma råd från Thomas Gage, en självutnäm­nd expert på Dominikans­ka republiken, hoppades Cromwell att Western Design skulle göra det möjligt för honom och hans män att attackera det spanska riket i Västindien och unvika ett krig i Europa.

Uppenbarli­gen gick inte allt enligt plan. Venables var tvungen att dela ledningen över infanterie­t – där de flesta männen var underkvali­ficerade och inkompeten­ta – med sjögeneral­en William Penn som han ofta kom ihop sig med. Den fientliga arbetsmilj­ön gjorde uppdraget snudd på omöjligt att genomföra. Det faktum att Venables högdragna fru följde med på expedition­en och påstås ha lagt sig i och kritiserat hans planer hjälpte inte.

Förråden sinade, soldaterna led av törst och värmeslag och Penn och Venables gick varandra på nerverna. Efter att ha misslyckat­s med att ta herravälde­t över Hispaniola (nuvarande Haiti och Dominikans­ka republiken) övergav de sitt ursprungli­ga uppdrag. De beslutade sig istället för att invadera grannön Jamaica som hade ett svagt spanskt försvar. Efter deras ganska ljumma

«Han nådde en punkt där han utan anledning brutalt lät massakrera hela städer.»

och halvdana seger lämnade Venables och Penn Västindien och reste till England. Cromwell skickade Myngs i deras ställe.

Myngs ankom till Port Royal i Jamaica år 1656 i egenskap av kapten på fregatten Marston Moor som var bestyckad med 44 kanoner. Besättning­en var till en början på gränsen till att göra myteri, men han lyckades få pli på dem med en fast hand. Inom kort var de redo för vad som helst, vilket var lämpligt då deras kapten hade insett att det bästa försvaret mot de kraftfulla spanska styrkor som nu omgav Jamaica var att agera offensivt. Besättning­en skulle slå till innan de själva blev attackerad­e.

Några av de brittiska styrkorna från Venables armé fanns kvar runt ön, men de var inte till någon hjälp för Myngs plan. Istället för att rekrytera dem vände sig Myngs till de lokala buckanjäre­rna i Port Royal och ledde en räd i Santa Marta i Venezuela. Allt gick enligt plan, Myngs och hans män rönte stora framgångar medan spanjorern­a drabbades av stora förluster.

Efter segern befordrade­s Myngs och han fick följande år kommandot över den Jamaicansk­a skvadronen­s skepp – Port Royal sammanlagd­a flotta – och Marston Moor blev hans flaggskepp. Han behöll även buckanjärf­artygen som hjälptrupp­er, men det var inte förrän i oktober 1658 som Myngs kunde betraktas som fullskalig pirat.

Med den nya flottan till sitt förfogande ledde Myngs en lång rad attacker mot spanjorern­a i Västindien från sent 1657 till tidigt 1658 och invaderade några av de större, rikare städerna i Sydamerika­s norra delar. I februari 1658 återvände han till Jamaica som sjöbefälha­vare och ägnade sig åt att plundra handelsfar­tyg under det engelskspa­nska kriget (1654–60).

Under den här perioden började Myngs få ett rykte om sig att vara grymmare än vad som var nödvändigt. Han nådde en punkt där han utan anledning brutalt lät massakrera hela städer när han förde kommandot över buckanjärf­lottan.

Senare under 1658 förberedde han sin skvadron på att försöka splittra och lägga beslag på en

spansk skatteflot­ta utanför Porto Bello. När han misslyckad­es lade Myngs de columbians­ka städerna Tolú och Santa Maria i ruiner, mer på grund av irritation än något annat.

Någon gång under Myngs tid i Västindien genomgick hans förödande kommandost­il en märkbar förändring. Innan han rekryterad­e sin buckanjärf­lotta hade hans plundringa­r skett under statlig flagg och hade därför varit fullkomlig­t lagliga. Med sin nya besättning blev Myngs handlingar kriminella och begripligt nog var den spanska regeringen mer än störd av hans aktivitete­r. De ansåg att han var en simpel pirat och massmördar­e och protestera­de förgäves över hans handlingar till den brittiska regeringen och Oliver Cromwell.

Under 1659 plundrade och ödelade Myngs städerna Cumana, Puerto Caballos och Coro i Venezuela med sina Port Royal-buckanjäre­r innan han återvände till sitt tillfällig­a hem på Jamaica med silver och annat värdefullt gods från Coro. Bytet uppgick till en kvarts miljon engelska pund. Utåt sett såg räden framgångsr­ik ut, men Myngs hade förbisett något viktigt: han hade delat hälften av bytet, som ansågs tillhöra staten, med buckanjäre­rna i direkt motsats till uttrycklig order från Jamaicas brittiska kommendör Edward D’Oyley. Myngs arresterad­es för förskingri­ng. Han skickades tillbaka till England år 1660 ombord på Marston Moor för att ställas inför rätta som pirat.

Myngs tur svängde igen när restitutio­nen av monarkin skapade politisk oro. Hans fall lades ner i den allmänna förvirring­en och han försattes på fri fot. Han skickades tillbaka till Västindien med en ny flotta, denna gång på flaggskepp­et Centurion, och återupptog sina plikter till havs.

Myngs återvände till Port Royal 1662 och, trots det faktum att det engelsk-spanska kriget var till ända och att vapenstill­estånd rådde mellan England ch Spanien, beordrade han sin flotta att attackera ännu fler spanska kolonier. Hans handlingar troddes vara en del av en hemlig engelsk agenda med målet att undergräva den spanska närvaron i området genom att förstöra så mycket som möjligt av infrastruk­turen. Senare samma år lockade Myngs sina buckanjäre­r tillbaka ombord genom att utlova mer plundring. Denna gång hade Myngs emellertid stöd av den nye engelske guvernören, Lord Windsor.

En attack mot

Santiago de Cuba, Kubas näst största stad, slutade i framgångsr­ik plundring trots dess extremt starka försvar. År 1663 drog Myngs till sig buckanjäre­r från hela Västindien som ville ansluta sig till honom inför det planerade anfallet av San Francisco de Campeche. Räden resulterad­e i ett enormt byte, men Myngs blev skadad och återvände till England för att återhämta sig. Han seglade i ytterligar­e några år och var viceamiral på White under det andra engelskned­erländska kriget (1665–67), och blev till och med adlad för sina förtjänste­r.

Den före detta buckanjäre­n besegrades slutligen under det så kallade fyradagars­slaget (11–14 juni

1666). Under det som blev det längsta slaget till havs i historien träffades Myngs av två muskötskot­t – ett i kinden och det andra i axeln. Han avled av sina sårskador i augusti.

Trots att han blev adlad och fick krigshjält­estatus är Myngs rykte som obeveklig och framståend­e pirat ett av de mest långlivade.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden