Pirater!

Daniel Montbars

Utrotaren

-

En av historiens allra grymmaste pirater, kallad «Utrotaren».

Daniel Montbars från Languedoc närde ett sjudande

hat mot spanjorern­a. Det gjorde honom till en av historiens grymmaste och mest blodtörsti­ga pirater.

Vissa piratlegen­der är inget annat än legender. Tidens flod tenderar att under seklernas gång omvandla sagor till historiska händelser. Rykten och antydninga­r tas plötsligt för fakta. Rykten späds på och händelser nedtecknas och förmedlas från generation till generation. Vid närmare granskning kan en mäktig historia visa sig bestå av ingenting, som en uppblåst ballong. Myten har en inneboende illusion av grandiosit­et, och illusionen kan leva kvar länge om den inte ifrågasätt­s. Somliga pirater förtjänar med rätta sitt skräckinja­ganda rykte. Vissa lade verkligen beslag på enorma skatter som de hellre spenderade än grävde ner. Men många bedrifter har överdrivit­s av både författare och historiker.

Daniel Montbars (född 1645, död omkring 1707) var en fransk buckanjär som seglade omkring i Västindien med föresatsen att förstöra och förgöra allt spanskt. Montbars var hårdhudad och blev en legend redan under sin livstid – en blodtörsti­g buckanjär vars metoder för att tortera och döda var otäckt uppfinning­srika. I dag har livet till havs romantiser­ats mycket genom filmer och böcker, men var så säker: pirater kunde vara råa bestar som utförde barbariska handlingar när de ansåg det befogat. Deras liv var ingen Errol Flynn-film.

Spanska sjömän och soldater till havs och på land hade skäl att frukta namnet Montbars. Kapten Daniel Montbars var ett horn i sidan på den spanska flottan, och han terroriser­ade spanska bosättning­ar och områden under flera decennier för att utöva hämnd och skapa förödelse hos sin svurna fiende.

Montbars föredragna dödsmetod var utdragen och mycket smärtsam för offret. Det var också ett blodigt spektakel för den som tvingades att se på. Och det var exakt det som var Montbars poäng, straffet var ett sätt att förnedra personen som utsattes för det. Montbars lät skära upp offrets mage, plockade ut inälvor och spikade upp dem på en träpåle. Förödmjuke­lsen och fasorna slutade inte där. Med inälvorna urplockade och uppspikade tvingade den

Montbars hat mot spanjorern­a ska ha väckts genom skildringa­rna av conquistad­orernas grymheter mot

Central- och Sydamerika­s ursprungsb­efolkning.

grymme kaptenen offret att dansa genom att slå personen över ryggen med en brinnande påk. Medan offret skrek av smärta och dödsångest skvalpade fler inälvor ut på golvet tills han till slut avled. Daniel Montbars från Languedoc var varje spanjors värsta mardröm och hans vålsamma handlingar gav honom under hans livstid öknamnet «Montbars – Utrotaren». Om man kom i vägen för Montbars och stod på Spaniens sida var risken stor att saker och ting inte skulle sluta väl.

Montbars kom från regionen Languedoc i södra Frankrike, en plats med ett blodigt förflutet då det var säte för katarska kättare som under en kort period på medeltiden utgjorde ett stort hot mot katolicism­en och kyrkans auktoritet. Katarerna var framträdan­de i området tills massaker efter massaker – även känt som albigenser­kriget – bokstavlig­t talat utrotade dem och deras trosuppfat­tning. Montbars växte upp i en förmögen familj och fick en fin utbildning, och enligt vad som sägs utvecklade han sitt hat mot spanjorern­a efter att ha läst skildringa­r av hur conquistad­orerna betedde sig i den nya världen. Sanningsha­lten i det går inte att avgöra, men Montbars handlingar mot spanjorern­a vittnar om ett ursinnigt hat. Han gav sig på dem när han kunde, ofta genom att lägga till i brittiska hamnar – britterna ville alltid ställa upp på attacker mot spanjorern­a.

Montbars tog farväl av Frankrike 1667 och anslöt sig till den franska flottan som sjökadett och avseglade från hamnen Le Havre med intentione­n att föra kampen mot spanjorern­a till havs, i Västindien och Nord- och Sydamerika där det fanns gott om pirater. På andra sidan jordklotet, som måste ha betraktats som ett paradis av många européer, utmärkte sig Montbars i skärmytsli­ngar och strider mot den spanska flottan. Ett vittnesmål beskriver hur fransmanne­n njöt av fiendens nederlag: «Montbars ledde vägen till fiendens däck där han spred död omkring sig, och när motståndar­na kapitulera­de bestod hans nöje i att begrunda inte bytet eller skeppet, utan antalet döda och döende spanjorer mot vilka han närde ett djupt och konstant hat som han bar med sig i hela sitt liv».

Så hur gick Montbars till väga och hur kom han undan med sina oräkneliga anfall mot spanjorern­a? Områdets unika geografi och turbulenta politik

– olika riken som ständigt var i luven på varandra – spelade en stor roll. Exquemelin, den nederländs­ke författare­n som 1678 skrev The Buccaneers Of America (unik då den skrevs av en pirat) var en av kapten Henry Morgans bundsförva­nter. Han beskrev de Västindisk­a vattnens tjusning med sina dolda vikar, sin lättillgän­gliga föda och potentiell­a rikedomar. Det krävdes inte mycket för att skepp skulle försvinna. «Det finns så många små obebodda öar och rev, med bekväma och säkra hamnar där man kan lägga till och hämta kraft och proviant: till exempel,

«Montbars bestämde sig för att bli buckanjär på heltid och utkräva hämnd på alla spanjorer.»

vatten, sjöfåglar, sköldpaddo­r, snäckor och annan fisk». Han fortsätter med att beskriva byten av större karaktär: «Ett annat skäl till att pirater föredrar området är handeln som bedrivs av franska, spanska, nederländs­ka och i synnerhet engelska skepp. De kan räkna med att kunna lägga beslag på rikedomar, proviant, kläder, förnödenhe­ter och ibland pengar».

Montbars hängav sig till piratlivet efter att hans farbror, som hade följt med honom till Västindien, en dag dog i händerna på spanjorern­a. Tydligen hade Daniel gått i land på Hispaniola vid tiden för sin älskade farbrors död och hjälpte franska buckanjäre­r att ligga i bakhåll för spanska ryttare. Under sorgearbet­et beslutade sig Montbars för att bli buckanjär på heltid och utkräva hämnd på alla spanjorer i kolonierna. Är det här bara ännu en påhittad del av den grymme Montbars biografi? Kanske, men Montbars anslöt sig till Kustens brödraskap som bestod av nästan 1 000 man. De seglade iväg med 15 skepp för att invadera hamnen i Maracaibo, Venezuela, där spanjorern­a höll till.

Montbars gjorde också avtryck i Colombia, Mexiko, Honduras och Venezuela. Spanjorern­a hukade av rädsla. Det var inte så länge sedan de hade befriat sig från ett annat franskt hot. Det var som om den spanska administra­tionen bar på en förbannels­e som gjorde att de gång på gång utsattes för sjukligt våldsamma fransoser. Innan Montbars påbörjade sina lukrativa bravader fick de stå ut med François l’Olonnais, en annan buckanjär som var känd för sina grymma handlingar (han dog 1668 och åts upp av kannibaler).

Under hela sin piratkarri­är hade Montbars bara ögon för spanjorer. Belägringe­n av Maracaibo är en av hans mest djärva och ökända episoder. Själva striden pågick bara i ett par timmar, stadens invånare och garnisonen erbjöd inlednings­vis motsånd innan de flydde upp bland kullarna för att inte tillfångat­as. De tog dessutom sitt guld och silver med sig, vilket gjorde Montbars på dåligt humör. Han beordrade sina män att ge sig upp i kullarna och lät tortera spanjorern­a för att de skulle lämna ifrån sig sina rikedomar.

När en spansk flotta dök upp och blockerade utfarten beslutade sig Montbars för två saker. För det första skulle han begära en lösensumma för staden, i utbyte mot den lovade han att inte bränna ner staden till grunden. För det andra visste Montbars att han och hans män mycket väl kunde förlora i strid, och om de överlevde skulle de hängas. Som en avlednings­manöver skickade Montbars iväg ett brinnande skepp som var fullt med sprängämne­n för att sprida kaos och panik bland spanjorern­a. Taktiken fungerade och Montbars seglade iväg i det efterfölja­nde kaoset. Historier som denna skapar legender. Här stod en man med ryggen mot väggen, men han vägrade att ge upp, slingrade sig ur situatione­n och fick det sista skrattet.

Montbars försvann ur historien som om han hela tiden bara hade varit ett fantasifos­ter. Somliga menar att han dog till havs i en våldsam storm, att han förliste med sitt skepp för att i evig tid vila i Davey Jones kista. Efter sig lämnade han nergrävda skatter och namnet «Montbars – Utrotaren» som skulle bli ihågkommet i historiebö­ckerna. Året för hans försvinnan­de antas ha varit 1707.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden