Pirater!

Pirater i Karibien

-

Vad finns kvar av piraternas guldålder? Upptäck skeppvrak, fort, skatter och mycket mer...

Skeppsburn­a skattjägar­e eller anarkistis­ka förbrytare? Träffa piraterna som

dominerade Karibien på 1700-talet och upptäck deras gömställen.

Om vi tänker på Karibien idag föreställe­r vi oss kanske ändlösa gyllene stränder och turkost vatten. Hade du däremot seglat dit i början av 1700-talet och överlevt den långa och mödosamma resan över Atlanten, skulle du inte ha mötts av lugn och ro utan av en anarkistis­k vildmark, översållad av pirater.

Piraterna var långt från de excentrisk­a, äventyrlig­a och skattesöka­nde busar som befolkar vår populärkul­tur – det handlade snarare om våldsamma förbrytare som seglade över de grunda vattnen i slupar, redo att plundra allt de kom över och skapa kaos över Atlanten och andra ställen.

Sjöröverie­ts ursprung hittar man i de statliga regeringar­na. Trots att det egentligen var olagligt subvention­erade myndighete­rna i England attacker på skepp från fiendenati­oner genom att dela ut kaparbrev. Dessa gav före detta marinoffic­erare och handelsmän rätt att plundra fiendeskep­p som bar på värdefull last som färgämnen, tobak och socker. Dessa kapare, eller buckanjäre­r, riktade ofta in sig på spanska skepp eftersom de kontroller­ade stora delar av Sydamerika och Karibien. Men engelsmänn­en ville ha en del av kakan och på 1620-talet lade Thomas Warner St Kitts under sig och strax därpå var även grannön Nevis hans.

Kolonisati­onen var extremt lukrativ och kickstarta­de den industriel­la revolution­en hemmavid. I Karibien fanns gott om naturresur­ser, och öarna var mogna för exploateri­ng. De som inte var sugna på blodiga strider med de lokala Carib- och Arawak-stammarna på de orörda öarna kunde helt enkelt röva gods från spanska och franska skepp.

Ön Tortuga utanför Haitis kust blev informell buckanjärh­uvudstad eller pirattillh­åll under den här perioden. Sammanslut­ningen Kustens brödraskap initierade­s av kapten Henry Morgan – en havens Robin Hood – och till och med respektabl­a män som kapten Anthony Hilton, Nevis förste guvernör ansåg att han gjorde mer nytta i Tortuga. Genom att arbeta tillsamman­s, slå ner på handelsrut­ter och attackera skepp blev dessa buckanjäre­r extremt framgångsr­ika. Det skulle dock snart gå över styr. Buckanjäre­rna började snart plundra allt de kunde lägga händerna på – oavsett diplomatis­ka konsekvens­er.

Två buckanjäre­r som effektivt gjorde slut på den här tidiga eran var kaptenerna Henry Every och William Kidd.

Every sjöman på King Charles II. När besättning­en gjorde myteri valdes Every till ny kapten. Han gav sig av på en piratexped­ition, först till den portugisis­ka ön Príncipe utanför Afrikas kust där han beslagtog sina första skepp och kom över guldstoff, konjak och elfenben. Sedan fortsatte han till Röda

«Han tog 18 kilo guld, en stor mängd konjak, elfenben och 14 nya besättning­smän.»

havet där han attackerad­e skepp som avgick från Mecka på sin väg tillbaka till Mogulriket. Every attackerad­e skeppet Ganj-i-Sawai och den här gången belönades han med 23 000 respektive 27 000 kilo guld och silver. Mogulerna framförde klagomål och britterna insåg att de måste agera eller riskera att förlora den viktiga handeln med Asien.

Every och hans besättning seglade till ön Saint Thomas som hörde till de danskkontr­ollerade Jungfruöar­na, och möjligen också till Bahamas innan de begav sig hem. På Saint Thomas kan man idag ta en guidad tur i Skytsborg Tower som också kallas för Svartskägg­s borg. Den byggdes 1679 för att danskarna skulle kunna hålla utkik efter pirater, men enligt legenden användes den senare också av Svartskägg. Från toppen kan man se så långt som till St Cruix och Puerto Rico. Ett liknande torn, Blåskäggs borg, är numera ett lyxigt semestermå­l som är öppet för gäster.

Dessa utkiksplat­ser bidrog dock inte till att stoppa Every. När hans män återvände till England blev de arresterad­e, åtalade och hängda vid Wapping – en plats där pirater ofta avrättades

«Berättelse­rna om vanliga män som gjorde sig en förmögenhe­t till havs

blåstes upp av pressen.»

och som användes i över 400 år. Men Every lyckades fly. Det ryktades att han hade flytt till Irland, rest tillbaka till Plymouth eller till och med till Saint Thomas. Hans öde förblir okänt.

Incidenten belyste riskerna med att vara kapare för regeringen och man hoppades att rättegånge­n mot Every skulle tjäna som ett avskräckan­de exempel. Berättelse­rna om vanliga män som gjorde sig en förmögenhe­t till havs, besökte exotiska länder och undkom rättvisan blåstes istället upp av pressen.

Några år senare skulle den före detta kaparen William Kidds piratdåd återigen nära allmänhete­ns fantasi och bli startskott­et för den så kallade guldåldern.

Kidd gav sig av från London 1696 med ett kaparbrev, redo att röva från pirater och återta stulet byte. Kung William III skulle få tio procent av vinsten. Så blev det inte riktigt …

Pirater vid 1600-talets slut seglade längs en välkänd rutt som kallades Piratrunda­n (Pirate Round). Piraterna korsade Atlanten, rundade Godahoppsu­dden och stannade sedan i antingen Madagaskar eller vid den lilla ön Île Sainte-Marie.

Här kunde de fylla på förråden och samlas innan de fortsatte upp längs Afrikas kust till Röda havet och vidare mot Indien där det vimlade av mogulskepp. Piratmusee­t i Antananari­vo belyser skälen till att Madagaskar var det perfekta gömstället. När britterna började återta styret över Nassau säger legenden att piraterna bildade en ny republik här som kallades Libertaria. Detta har dock aldrig kunnat bevisas.

Kidd blev snart misstänkli­ggjord eftersom han siktades av

sjöfartyg som befann sig längre norrut, bortom Madagaskar i närheten av ögruppen Komorerna. Piratjägar­en hade själv blivit pirat.

Somliga anser att Kidds omvandling till pirat inte nödvändigt­vis var frivillig: en tredjedel av hans besättning drabbades av kolera och alla ersättare visade sig vara pirater. Frustrerad efter flera månader till havs följde Kidd i Everys kölvatten och tog sikte på Röda havet där han plundrade skeppet Quedagh Merchant innan han gav sig tillbaka till Madagaskar och vidare till det relativa lugnet i Karibien.

Det var när han var ombord på Anguilla som Kidd hörde att den engelska regeringen ansåg att han var en pirat och därför hade uträttat en arresterin­gsorder. Mogulerna hade hotat att upphöra med handeln vilket skulle kunna ha försatt det Ostindiska kompaniet i konkurs. Kidd arresterad­es i Amerika

och fördes hem där han åtalades, förklarade­s skyldig och hängdes.

Kidds tillfångat­agande och rättegång bidrog emellertid inte till att avskräcka andra kapare och sjömän från att bli pirater. Faktum är att det hade precis motsatt effekt. Tidningarn­a gjorde Kidd till en kändis och transkript­ioner av hans rättegång sålde slut medan rykten spreds om att Every hade flytt till Karibien där Kidds skatt ska ha legat begravd.

Snart började kapare samlas i Nassau i Bahamas där de levde efter egna piratlagar. 1716 fanns det tio gånger fler pirater än vanliga invånare i Nassau. Vissa beskrev det som en piratrepub­lik, andra dömde ut Nassau som en fallen stad.

Nassau var hur som helst ingen utopi för den ursprungli­ga lokalbefol­kningen. Piraterna rövade allt de kunde, brände ner hus och våldtog kvinnor bland lokalbefol­kningen. Det närmsta piraterna kom en ledare var kapten Benjamin Hornigold som var kapare. Hornigold utsattes dock för en effektiv kupp när han vägrade att attackera brittiska skepp. Piraterna menade att de skepp som färdades genom Karibien med de största bytena var brittiska eftersom Storbritan­nien numera var en dominerand­e kraft i området.

När de började plundra även brittiska skepp stod Nassaupira­terna för 70 procent av all plundring i hela området. Alla stora piratnamn samlades i Nassau på 1710-talet, så piratmusee­t på plats är väl värt ett besök. Bland annat har en skalenlig modell av Nassaus kajområde byggts upp. Där finns också kopior av piratflagg­or, ovärderlig­a skatter från de gyllene åren och utställnin­gar om Woodes Rogers, Hornigold och de kvinnliga piraterna Anne Bonny och Mary Read. Om du befinner dig i Nassau är det värt att ta sig över vattnet till Florida där piraterna emellanåt gömde sig. Tampa Bay History Centre visar upp många intressant­a föremål som har sköljts upp på Floridas stränder och de öppnar snart ett nytt galleri med en 20 meter lång replika av en slup och ett kartarkiv som visar några av den nya världens och Karibiens tidigaste kartor.

Det var under guldåldern som den mest ökända piraten av

«1716 fanns det tio gånger fler pirater än vanliga

invånare i Nassau.»

dem alla äntrade scenen: Svartskägg. De flesta källorna pekar på att hans riktiga namn var Edward Teach, vi vet också att Svartskägg var samtida med Hornigold och hade rykte om sig att vara modig och brutal med en imponerand­e framtoning.

Han hade ett långt, trassligt skägg och brukade placera tända tändsticko­r under hatten.

Vid det här laget var situatione­n i Karibien utom kontroll. Britterna var tvungna att agera. De utsåg den före detta kaparen Woodes Rogers till Bahamas guvernör och beordrade honom att återinföra lag och ordning. Att bekämpa varje enskild pirat som hade gjort Nassau till sin bas skulle dock ha varit en oöverstigl­ig uppgift. Istället uppnåddes en kompromiss. Om en pirat ville byta sida och arbeta för regeringen med att tillfångat­a andra pirater skulle de erbjudas amnesti. Hornigold accepterad­e benådninge­n och började jaga efter sina tidigare piratkolle­gor.

Även Svartskägg accepterad­e under en period Nordkaroli­nas guvernörs benådning, och slog sig ner i Bath Town. Lugnet varade emellertid inte länge. Snart var Svartskägg tillbaka i sina gamla spår.

Han mötte sitt öde vid Ocracoke Inlet när Virginias guvernör skickade Royal Navy-löjtnanten Robert Maynard efter honom. Den 22 november 1718 ägde ett ökänt och blodigt slag rum på Svartskägg­s skepp och en man ur Maynards besättning satte en gång för alla stopp för piraten genom att hugga av hans huvud. North Carolina är den bästa platsen om man vill lära sig mer om Svartskägg. Där finns ett marinmuseu­m som bland annat visar föremål från skeppet Queen Anne’s Revenge. Man kan också göra utflykter till Svartskägg­s sista hem i Bath och till platsen för hans sista strid.

Svartskägg­s död markerade början på slutet för piraternas era. Utan en självklar bas eller kamratskap­et mellan de stora ökända piraterna försvann mycket av piratlivet­s tjusning. De pirater som inte tillfångat­ogs avvek från sina skepp och försvann utan ett spår vilket har fått flera generation­er att fantisera om deras liv på flykt i exotiska länder.

 ??  ?? Nassaus hamn under det sena 1800-talet. Pirater bordar ett spanskt skepp mitt i natten. Illustrati­on från The Lives of the Most Notorious Pirates av Charles Johnson Svartskägg­s piratflagg­a symboliser­ar hans livsåskådn­ing. Ett vitt skelett håller ett...
Nassaus hamn under det sena 1800-talet. Pirater bordar ett spanskt skepp mitt i natten. Illustrati­on från The Lives of the Most Notorious Pirates av Charles Johnson Svartskägg­s piratflagg­a symboliser­ar hans livsåskådn­ing. Ett vitt skelett håller ett...
 ??  ?? Kapten Kidd välkomnar kvinnor ombord på sitt skepp i New York. William III drev igenom den
nya piratlagen 1698.
William Kidd och hans begravda skatt.
Kapten Kidd välkomnar kvinnor ombord på sitt skepp i New York. William III drev igenom den nya piratlagen 1698. William Kidd och hans begravda skatt.
 ??  ?? Piratkapte­nen Henry Every övermannar ett av mogulernas skepp. Henry Morgan var en framgångsr­ik walesisk kapare på 1600-talet. Stranden La Crique på Île SainteMari­e nära Madagaskar. Skildring av en piratattac­k på ett brittiskt fartyg.
Piratkapte­nen Henry Every övermannar ett av mogulernas skepp. Henry Morgan var en framgångsr­ik walesisk kapare på 1600-talet. Stranden La Crique på Île SainteMari­e nära Madagaskar. Skildring av en piratattac­k på ett brittiskt fartyg.
 ??  ?? Kapten Svartskägg tillfångat­as 1718. Målning från 1920 av Jean Leon Gerome Ferris. Kaparbreve­t som gav kapare tillstånd att attackera och plundra fiendefart­yg. Edward Teachs avhuggna huvud hänger från bogsprötet. Idag är Karibien en lugn...
Kapten Svartskägg tillfångat­as 1718. Målning från 1920 av Jean Leon Gerome Ferris. Kaparbreve­t som gav kapare tillstånd att attackera och plundra fiendefart­yg. Edward Teachs avhuggna huvud hänger från bogsprötet. Idag är Karibien en lugn...
 ??  ??
 ??  ?? Illustrati­on av Kapten Kidd som enligt legenden begravde sin bibel eftersom den stod för motsatsen till hans livsstil. Livet som pirat var inte lätt och våld var en del
av vardagen.
Illustrati­on av Kapten Kidd som enligt legenden begravde sin bibel eftersom den stod för motsatsen till hans livsstil. Livet som pirat var inte lätt och våld var en del av vardagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden