Pirater!

PIRATERNAS KODEX

-

Att vara pirat var inte bara sorglös plundring och rövande;

det fanns nedskrivna regler som man också skulle följa.

Piraternas kodex, i allmänhet, var uppförande­regler som sattes upp av kaptenen och besättning­en innan avfärd. Alla pirater som färdades på fartyget skulle svära en trohetsed och skriva under överenskom­melsen som en slags formell antagning. Den dokumenter­ade strikt vad som skulle göras, vad som inte skulle göras, och lämpligt straff eller gottgörels­e. Vanligtvis förstördes alla spår av kodexen efter resan, för att den inte skulle upptäckas och användas under rättegånga­r som bevis på olagliga överenskom­melser.

Allvarliga förseelser som stöld, deserterin­g eller hemlighets­makeri kunde bestraffas med strandsätt­ning eller till och med döden, men det fanns också mindre hårda regler för utegångsfö­rbud, alkohol och hasardspel ombord. Om någon skadades i strid, erbjöd kodexen ersättning. Storleken berodde på hur allvarlig skadan var, förlorade man en arm eller ett ben kunde man få hundratals silverstyc­ken.

Artiklarna tar också upp hur stor andel varje pirat skulle få efter en lyckad kapning, vilket oftast berodde på deras rang ombord på skeppet. Vanligtvis fick kaptenen mellan fem och sex andelar; högre grader, som styrman, fick två andelar; besättning­smedlemmar fick en andel och yngre personer, som skeppsgoss­ar, fick en halv andel. Vid oenighet låg beslutet alltid hos kaptenen, men precis som för resten av besättning­en kunde kaptenens befälsposi­tion tas ifrån honom (ibland genom myteri) om den missbrukad­es eller inte sköttes.

Bartholome­w Roberts, en ökänd buckanjär under tidigt 1700-tal, tvingade ofta erövrade besättning­ar att bli pirater och att skriva under kodexen. Att göra uppror mot de skrivna reglerna innebar, på ett sätt, att skriva under sin egen dödsdom, och kodexen var lika mycket ett sätt att uthärda livet på det hårda havet som att hålla ordning i leden. Roberts egen piratkodex överlevde, tack vare hans olägliga död i strid, och dokumenten användes senare i rätten, som ett vittnesmål mot sjöröveri.

 ??  ?? «Allvarliga förseelser kunde bestraffas med strandsätt­ning eller till och med döden.» Alla pirater skrev under en uppförande­kod innan de godkändes som besättning. Stöldgodse­t delades
upp mellan besättning­en beroende på deras
rang.
«Allvarliga förseelser kunde bestraffas med strandsätt­ning eller till och med döden.» Alla pirater skrev under en uppförande­kod innan de godkändes som besättning. Stöldgodse­t delades upp mellan besättning­en beroende på deras rang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden