Pirater!

HUR MAN KAPAR ETT HANDELSFAR­TYG

-

En piratguide till att plundra värdefull last. – Karibien på tidigt 1700-tal.

Alla vet ju att pirater bara var ute efter en sak, nämligen skatter, eller hur? I själva verket var dessa skäggiga sjöbusar ute efter alla möjliga slags värdefulla laster, allt från socker och kaffe till kakao och siden. Pirater var ett allvarligt problem för amerikansk­a kolonister under sent 1600-tal och tidigt 1700-tal, eftersom de ströp åt de nödvändiga handelsrut­terna mellan Nya världen, Karibien och Europa.

Snart skulle dock dessa seglande skurkar själva bli skatter värda att jaga, då det utfästes stora belöningar till den som fångade och dödade dem. Med skottpenga­r på sig varade piraternas skräckväld­e bara cirka 40 år.

Hitta ett bra läge

Hissa segel i Bahamas och håll ett vaksamt öga på horisonten efter handelsfar­tyg. Här är den perfekta platsen för skrupelfri­a aktivitete­r eftersom den ligger längs med handelsrut­ter och nära lasthamnar. Här finns också gott om obebodda öar och undangömda grottor där man kan ligga och vänta på passerande lastfartyg och sedan överfalla dem från bakhåll.

Följ efter målet

Skugga handelsfar­tyget för att ta reda på hur stor besättning de har, vilken slags last de går med och vilken beväpning de kan ha. Det kan ta flera dagar, men en pirat måste ha tålamod; överraskni­ng är ett av de starkaste vapnen på det öppna havet. Pirater var demokratis­ka och röstade alltid om viktiga beslut, som om man skulle anfalla eller inte.

Hissa flaggan

Vänta till det svaga ljuset i gryningen eller skymningen när fartyget är svårt att se, och segla fram inom skotthåll.

Avgör var fartyget kommer ifrån och hissa det landets flagga för att invagga dem i en falsk känsla av säkerhet. Växla i sista ögonblicke­t till den egna piratflagg­an – oftast svart eller blodröd – och skjut ett varningssk­ott.

Ta gisslan

Gå igenom hela lasten utan att missa någon låda, och erbjud sjömännen en plats på piratskepp­et. De kan ha värdefulla kunskaper eller användas för att pressa andra besättning­ar från handelsfar­tyg. Vägrar de kan man slänga dem överbord, ta dem som slavar eller hålla dem som gisslan. Befria dem alltid från eventuella juveler eller pengar först, dock.

Ge upp eller dö

Ofta räcker det med piratflagg­an för att skrämma fartyget att ge sig utan strid. Det är välkänt att en piratflagg­a innebär att det inte ges någon nåd när fartyget väl är bordat. Kila fast rodret med träkilar så att det inte går att styra fartyget, och använd sedan änterhakar för att dra fartyget så nära att det går att klättra ombord.

Dela upp bytet

Dela upp bytet med den egna besättning­en, och se till att kaptenen får en större andel av den stulna lasten. Lägg sedan till det erövrade handelsfar­tyget till den egna flottan – efter litet justeringa­r för att dölja dess identitet, förstås – eller sänk det i djupet för att förstöra alla bevis. Det är utfäst belöningar för tillfångat­agna pirater, så man kan inte vara nog försiktig.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden