Pirater!

Livet på Svartskägg­s tid

-

Drottning Annas krig

Svartskägg­s piratkarri­är sammanföll med det spanska tronsföljd­skrigets slut. Tusentals sjömän befriades från sin militärtjä­nst, vilket gjorde att ett stort antal kompetenta men sysslolösa sjömän fanns tillgängli­ga när den transatlan­tiska koloniala sjöfartsha­ndeln började blomma. Det innebar att piratkapte­ner inte hade problem med att hitta arbetskraf­t.

Pirater som beskyddare

Pirater betraktade­s ofta som havens avskum, men myndighete­rnas syn på dem var ibland annorlunda. Den engelska regeringen betraktade kapare som blev pirater som en slags informell «reservflot­ta». Kunglig benådning gavs ofta till pirater och allmänhete­n var ofta välvilligt inställda till dem.

Kvinnliga pirater

Sjöröveri ansågs definitivt vara en syssla för män, vilket är skälet till att de två mest berömda kvinnliga piraterna – Anne Bonny och Mary Read – klädde ut sig till män. När deras skepp attackerad­es 1720 var de två kvinnorna – bortsett från en enda man – de enda som kunde försvara det. De övriga i besättning­en var för fulla för att slåss.

Livet som pirat

Livet ombord på ett piratskepp var allt annat än bekvämt. Besättning­ens logi var trång och smutsig, maten blev snabbt gammal och färskvatte­n var en bristvara (vilket förklarar varför så många sjömän drack rom istället). Standardfö­da var bland annat «hard tack», ett slags kex som sjömännen ofta åt i mörkret för att slippa se småkrypen som levde i dem.

Vidskeplig­het till havs

Pirater och sjömän var notoriskt vidskeplig­a. De trodde att kvinnor ombord innebar otur – vilket säkert utgjorde ett problem kvinnotjus­aren Svartskägg­s besättning. Man trodde också att man kunde framkalla en storm genom att vissla ombord och att hål i öronen bidrog till bättre syn.

 ??  ?? Svartskägg­s berömda skepp var den olagligt införskaff­ade Queen Anne’s Revenge.
Svartskägg­s berömda skepp var den olagligt införskaff­ade Queen Anne’s Revenge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden