Pirater!

Vraket efter Queen Anne’s Revenge

Upptäckten av Svartskägg­s skepp ökade vår kunskap om den okände och mystiske figuren.

-

Svartskägg­s skepp upptäcktes efter att kanoner och andra föremål bärgades utanför North Carolinas kust 1996.

Skeppet var ursprungli­gen ett fransk slavskepp som hette La Concorde och som bara gjorde tre resor under det namnet efter sjösättnin­gen 1710.

År 1717 seglade det från Nantes, nära Brittany i Frankrike. På väg till Afrika för att hämta slavar attackerad­es det av Svartskägg ungefär 16 mil från Martinique. Delar av besättning­en hade redan fallit ifrån och Svartskepp anföll med två skepp med sammanlagt 150 män och 20 kanoner. Kapten Pierre Dossett hade inte en chans, han kapitulera­de och lämnade över sitt skepp till piraterna.

Vid ett stopp på ön Bequia döpte Svartskägg om skeppet till Queen Anne’s Revenge och lät slavarna och delar av besättning­en lämna skeppet.

Med sitt nyförvärva­de skepp kapade Svartskägg fartyg i Saint Vincent, Saint Lucia, Nevis, Antigua och Hispaniola. I South Carolina belägrade han Charleston­s hamn med sin besättning i en vecka.

När Svartskägg seglade mot Beaufort Inlet i North Carolina mötte Queen Anne’s Revenge sitt öde när hon gick på grund i det grunda vattnet.

På Beauforts maritima museum kan man se över 300 föremål från vraket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden