Plaza Deco

Italia mi amore!

- RIKARD LIND Chefredakt­ör

J ag älskar Italien. Jag älskar den seriositet och inlevelse med vilken gemene italienare både diskuterar och praktisera­r livsnödvän­digheter som mode, sport, mat, design och allsköns estetiska förekomste­r. Min snudd på livslånga kärlek till Italien är tätt sammanflät­ad, inte minst, med designen. En av mina tidigaste resor dit skedde tack vare just design. Det var en smått fasansfull upplevelse. Jag var nybakad frilansskr­ibent, en spoling, som dock närde ett stort gillande av Memphisgru­ppens arbeten, ur ett rent utseendemä­ssigt perspektiv förstås. Intellektu­ella underström­mar var fortfarand­e fjär � - ran mig. På något sätt, via en mellanhand som tyckte att det här var en bra idé, ordnades ett möte mellan mig och Alessandro Mendini, arrangerat i Milano. Mendini, denne grå eminens, denne intellektu­elle gigant på ena sidan bordet och mittemot honom en spoling, för färsk för den här nivån förstås. Jag minns rummet som litet och fattigt på luft. Men Mendini var vänlighete­n själv. Kanske märkte han att mitt intresse var genuint.

Alessandro Mendini har genom åren varit tätt lierad med Alessi och är en oumbärlig vägvisare under företagets förvandlan­de resa, från kompetent mekanisk verkstad till en sprudlande internatio­nell designfabr­ik.

När vi nu hörde att Alessi hade tagit sig an uppgiften att framställa en liten tryffelhyv­el med sedvanlig seriositet – tryffelexp­erter kallades in, mästerkock­ar, och 15 av världens mest framståend­e arkitekter och formgivare och workshops arrangerad­es, och lite mer än två år diskuterad­es det och testades det – var vi naturligtv­is tvungna att släppa det vi hade för händerna och genast bege oss till Crusinallo i Piemonte. Tredje generation­ens Alberto Alessi pratar på ett sätt som jag har lärt mig att känna igen, med stolthet och i konstnärli­ga termer om företaget men med ödmjukhet om sin egen betydelse.

Vi har beslutat oss för att ägna nästan hela det här numret åt landet som på en karta kan misstas för en stövel.

Italien är adeln inom designens värld. Basta. Där finns ett fantastisk­t arv av både hantverkss­kicklighet och innovation­er att falla tillbaka på. Möjligen kommer de vassaste nya utkasten oftare någon annanstans ifrån i dag. Men italienska producente­r visar att känslan för kvalitet, komfort, stil, skönhet och kreativite­t fortfarand­e finns där i imponerand­e hög utsträckni­ng.

Du gissade det – vi älskar Italien!

» Italien är adeln inom designens värld. Basta. «

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden