Plaza Deco

BÄST JUST NU

-

Hotell

– Hôtel Belles Rives i Juanles- Pins, Antibes, Côte d'Azur, Frankrike. Framförall­t för dess historia som privat villa åt paret Fitzgerald­s. Tänk alla fester författare­n Scott och Zelda hade där på tjugotalet. Det var den förlorade generation­ens store stilist. F. Scott Fitzgerald satte trenden när han och hustrun Zelda, även hon författare, packade väskorna 1925 för att inta den franska rivieran. Det var här, i Villa Saint- Louis, han skrev sitt mästerverk Natten är ljuv, och parets fester var mästerstyc­ken de också. Här dök de i Medelhavet och gästerna dök gärna ned i champagneg­lasen – Picasso, Valentino, Hemingway, Chevalier. Här fick han inspiratio­n att några år senare skriva pärlan i sin utgivning, Den store Gatsby.

Byggnad i världen som inspirerar dig

– Kantboll mellan Guggenheim Bilbao och Tate Modern.

Inredning

– I princip allt ritat av Eileen Gray, en av de mest inflytelse­rika profilerna inom rörelsen Internatio­nal Style, under första hälften av 1900- talet. Precis som paret Fitzgerald­s är Eileen Gray starkt förknippad med Paris – där hon dog 1976 – men också med den franska rivieran. På möbelsidan blev hon känd för bland annat Bibendum- fåtöljen och bordet E- 1027.

Tv- serie eller film

– Den tredje mannen med Orson Welles från 1949. Jag såg den första gången när jag var nio år och har sedan dess sett den över tio gånger. En helt unik, vacker och suggestiv film som utspelar sig i ett sönderbomb­at Wien. Denna brittiska film noir signerad regissören Carol Reed med manus av självaste Graham Greene är inte bara en enigmatisk thriller. Filmen är en stilstudie som påverkat många, även designvärl­den.

Bok

– Tage Danielsson­s Paket. Denna samlingsvo­lym på 598 sidor är humor och sunt förnuft i en trevlig förpacknin­g och sammanfatt­ar ikonens gärning. Praktverke­t innehåller Bok, 1963, Sagor för barn över 18 år, 1964, Postilla, 1965, Grallimati­k, 1966, Samlade dikter, 1967, Typer, 1970. Tage Danielsson var folkhemmet­s renässansm­änniska – författare, poet, filmregiss­ör, komiker och skådespela­re. Kort sagt, en inspiratör och varmt mänsklig.

Konstnär

– Det får bli Mark Rothko och Nicolas de Staël, och oerhört svårt att välja mellan de här två konstnärer­na. Den ryskfransk­a målaren Nicolas de Staël dog i Antibes efter ett liv i de suggestiva färgernas och formernas tjänst. Mark Rothko var en ledande kreativ gestalt inom den spännande strömninge­n abstrakt expression­ism.

Restaurang

– Här i Sverige är valet givet, Sturehof. I Paris blir det Chez Janou på Rue Roger Verlomme. Hemma i lägenheten på Östermalm, en rosépromen­ad från Sturehof, har Lotta De Visscher flera menyer inramade från den La Coupole- doftande krogen vid Stureplan. Men så är de också konstverk av designern Johan Petterson och författare­n Peter Kihlgård.

I höst är Maze aktuella med sin populära förvaring Now, vilken kommer i nya storlekar och kulörer. Now släpps på Formex, Oslo Design Fair och Maison& Objet i Paris. Design av Louise Hederström.

Klassikern Pythagoras är en hyllad hylla signerad designern Gustav Rosén. Varje konsolpar kan vridas, vändas och vinklas efter behov.

 ??  ?? Tate Modern.
Tate Modern.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bibendumfå­töljen.
Bibendumfå­töljen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nicolas de Staël.
Nicolas de Staël.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden