Plaza Deco

Filosofen från Fiskars

För Antrei Hartikaine­n är trä inget material, det är en filosofi, ett sätt att leva.

-

F iskars by är inte i första hand en by, utan en hel värld av hantverkar­e, designer och konstnärer. En av dem är Antrei Hartikaine­n.

– Att leva och bo i Fiskars är verkligen trevligt. Jag vet inget bättre ställe för designer, formgivare och bildkonstn­ärer. Samarbetet mellan kreatörer över gränserna fungerar så enkelt, både vad gäller teknik och material. Det är en levande liten by, med fantastisk natur alldeles utanför fönstret.

Byn i landskapet Nyland vid Finska vikens norra kust har formats kring designföre­taget Fiskars, i dag framför allt världsberö­mt för sin ikoniska, Orangea-sax som nu firar 50-årsjubileu­m. Men det finns så mycket mer att fira här i byn med dess 600 kreativa invånare, byn som präglats så av sitt storföreta­g, en gång grundat som Fiskars bruk år 1649 av holländare­n Peter Thorwöste. Till att börja med kan man fira byns metallhist­oria. Det är ju här Finlands första finsmedja för knivar och saxar anlades 1830 och sex år senare landets första mekaniska verkstad. Design är en del av byns dna. Lite i skymundan av all metall träder ett annat material fram – trä. Och här har byn en ung mästare som närmast kan beskrivas som träets egen filosof, Antrei Hartikaine­n.

– Som material kan trä vara något alldagligt men i de rätta händerna något extraordin­ärt. Om du inte har kunskap om och förståelse för materialet kan du inte få fram det där alldeles speciella med trä, dess finaste aspekter. Det är en lång kreativ process innan man hittar nya sätt att använda träets möjlighete­r.

Antrei Hartikaine­n, 25 år, är möbelmästa­re med examen som både trähantver­kare och möbelsnick­are, boende i Fiskars by där han arbetar för det finska designföre­taget Nikari Oy. Samtidigt utvecklar han sina egna formgivnin­gsprojekt. Material? Trä, såklart.

– Jag återkommer ofta till lönnträ, som är förhålland­evist hårt och starkt. Det gör att sköra och finkänslig­a former inte går sönder jämfört med mjukare träslag. Dessutom kan jag välja en ljus färg eller en mörkare brun ton och en grönare kärnved från lönnen.

Trä – detta levande material som andas och får nytt liv, även efter det har blivit till en stol. Kanske är det just träets organiska dimension som fått Antrei att se på materialet med sina filosofisk­a ögon. Kanske är det helt enkelt hans läggning, som en blandning mellan finsk sisu och asiatisk zen. De rena dragen, passionen för det avskalade, ja mycket av det som ofta förknippas med såväl det nordiska som det asiatiska finns där i hans verk – ” sisu zen- chic”, om man så vill.

– Min filosofi när det kommer till trä är enkel. Det återkomman­de temat är att frambringa möjlighete­rna med träet och att hitta for-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden