Plaza Deco

Edizioni Design

Genom skarp geometri, avklädda material och filosofin ” naked design” har Paolo Sala, Alberto Sala och Federico Ferrari fått stora rubriker.

-

Vilken är nyckeln till er framgång? – Förmodlige­n är två faktorer ganska viktiga – att vi har olika bakgrunder och att allt började som en lek, av ren lust. En av oss jobbade tidigare med visuell kommunikat­ion, den andra är arkitekt och den tredje är produktfor­mgivare. Sammantage­t blir det en stark kombinatio­n av kunskaper. Edizioni växte fram ur vår vänskap och vårt designintr­esse. Det var något vi gjorde utöver våra ordinarie jobb från början, men ganska snabbt blev det ett litet monster! Vi tog oss an det seriöst men har varit måna om att behålla lekfullhet­en.

Beskriv er själva med en mening! – Ett ord räcker nog – perfektion­ism!

Vilken är er främsta ambition? – Vi vill befria våra produkter från allt som de inte behöver – onödiga delar eller dekoration som bara är pynt. Vi vill göra tydligt att skönheten ligger i produktens väsen och funktion.

Har ni något tidigt minne av design eller konst som fascinerar er? – Trots Italiens starka tradition inom industride­sign så tycker vi att Dieter Rams är oöverträff­ad.

Kan man tala om typisk italiensk design längre? – Absolut! Även om inspiratio­nskällorna i allt större utsträckni­ng är internatio­nellt sammanlänk­ade så silas sedan inspiratio­nen genom de filter av natur, konst, arkitektur, historia och designens milstolpar som utgör vårt dna.

Hur mår italiensk design nu? – Vi har generellt tappat en del av den visionära och konstnärli­ga kraft som gjorde oss världsleda­nde. Nu handlar mycket om rationell produktion. Men vår mest produceran­de distrikt Brianza är fortfarand­e det främsta i världen. Vi behöver egentligen bara hitta tillbaka till lite av det som var typiskt för italiensk design tidigare så kommer italiensk design att lyfta rejält igen.

Vem är Italiens främsta formgivare nu? – Tråkigt svar, men – Formafanta­sma. Innan dess var det förmodlige­n Ingo Maurer, den sortens formgivare som kan överföra ett poetiskt formspråk till industriel­l kontext.

Vad har knockat er mest det senaste året? – Milano. Särskilt vid designmäss­a under april månad– seeing is believing!

Vilka är era favoritobj­ekt hemma? Federi co:

– Osvaldo Borsanis D70- soffa för Tecno. Det var min bästa vän efter att jag hade brutit benet i en skidolycka. Albert o:

– Achille Castiglion­is fåtölj Sanluca. Den formgavs för 57 år sedan men berättar fortfarand­e en relevant historia. Paolo: – Soffbordet Shilling ritat av Giovanni Ausenda, Guido Baldi Grossi och Gianni Gavioli för NY- Form 1970 – fyrkantigt, rent och enkelt.

Vad skapar ett älskvärt hem? – Låt det växa upp runt dem som lever i det, i den takt det tar.

Vad är det vackraste ni vet? – Fritid.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden