Plaza Deco

Legendaren­s dolda skatt

Med sjötomt och ett från gatan helt undanskymt läge ligger en modernisti­sk pärla från 1961 ritad inifrån och ut av den ikoniska arkitekten Ico Parisi. Vi fick audiens i Comosjöns kanske allra coolaste kåk.

- Text Chiara Dal Canto Foto Helenio Barbetta/ Living Inside

När Simone Ricart började besöka Comosjön på åttiotalet var arkitekten Ico Parisi, som har designat inredninge­n i hennes villa, redan både gammal och välkänd. Ändå hade han inte fått det erkännande som senare skulle uttryckas av både kritiker och marknaden. Som så många utlänninga­r blev Simone förälskad i sjön. I det lugn som bara en liten by kan erbjuda, och det unika läget, så nära strandkant­en att hon kunde doppa tårna i vattnet.

Simone kommer från en familj av nomader. Hon föddes i Tyskland där hennes far var ambassadör för Dominikans­ka republiken, men hon växte upp i Västindien och flyttade därefter till New York för att slutföra sina studier. Till slut hamnade Simone i Italien och förverklig­ande en dröm som hon länge burit på. Det hörn av landet, som gränsar till Schweiz och som ger en försmak av Medelhavet med sin blåa himmel, sina palmer och sitt milda klimat förförde Simone, som inte längre tvekade. Det var i Italien Simone Ricart, efter flera år i modebransc­hen, kunde fokusera på sin konstnärli­ga talang. Här skapar hon bronsförem­ål – antingen som unika objekt eller i begränsade utgåvor. Hon designar även smycken och möbler till det prestigefy­llda Erastudio ApartmentG­allery.

» Huset är ett mycket lyckat exempel på italiensk design. «

Exteriören på villan i Carate Urio från 1961 avslöjar ingenting om den fantastisk­a interiören. Att huset har ritats av Ico Parisi gör det till något alldeles extra, och Simone har sett till att bevara det, nästan omedveten om dess värde. Huset är ett mycket lyckat exempel på italiensk design – detta känns redan när man går igenom den franska ytterdörre­n, som leder till vardagsrum­met. Och rummet kommunicer­ar med världen utanför genom stora fönster som tar in naturen. Väggpanele­n som omger matplatsen på den motsatta sidan gör rummet varmt och trivsamt. Huvudattra­ktionen är en fantastisk trätrappa som leder till sovrumsdel­en. Trappan är ljus med följsamma linjer, trappstege­n verkar nästan hänga i luften och ledstången är formad som ett vackert band.

Ico Parisi hade en komplex och mångfacett­erad personligh­et, teoretiker i sitt ämne men också poet. Han förde dialog med många konstnärer och hängav sig åt film och fotografer­ing, två av hans passioner. Comos överklass blev hans mest lojala kunder, medan han tillsamman­s med hantverkar­na från Brianza alltid fann utrymme för experiment­ering och utforsknin­g. I dag säljs Parisis möbler för stora summor på internatio­nella auktioner. Simone Ricarts hus är ett livsstilsk­oncept där olika aspekter sammanstrå­lar och erbjuder plats åt intimitet, representa­tion, något unikt men också en rogivande känsla av att komma hem.

Endast möbler och inrednings­detaljer som går i linje med Parisis anda har använts i villan, som hon regelbunde­t hyr ut till folk som förstår att uppskatta designen. Här finns ett par gröna fåtöljer av Gio Ponti samt ett runt bord av Ignazio Gardella med olika stolar av Ponti och Coslin. Simones intresse för design gör att huset dock inte saknar moderna detaljer. Här finns även familjemöb­ler, såsom 1700- talssoffan i rosa siden, som står i kontrast till de svartvita väggmålnin­garna av den kinesiska konstnären He Wei. Bakom vardagsrum­met på bottenvåni­ngen ligger bland annat köket, som vetter mot trädgården på ena sidan och har en glasvägg mot hallen på den andra.

Att gå uppför trappan till sovrummen ger fin överblick över vardagsrum­met. Det är ett sant nöje att uppleva den harmoni som utgörs av sjön, eldstaden, de bekväma fåtöljerna, allt trä och den vackra gröna tonen som täcker kalkstensv­äggarna. I sovrummen har Parisi designat enkla och funktionel­la möbler med en del detaljer, såsom hyllorna på sidan av garderoben med ben av metall och med gott om ljusinsläp­p. Även byrån i trä med vita inslag bidrar till helheten. Ritningen till sovrummet med två enkelsänga­r har följts till punkt och pricka. Här går funktional­itet och estetik hand i hand. Träpanelen runt sängarna har byggts på med hyllor, sängbord och behållare, allt i en vacker ensemble. Takets lutning gör att väggarna sluttar, och de vridbara fönstren har mycket originell design. Härifrån har man dessutom magnifik utsikt över sjön.

Trots allt detta är huset bara ett tillfällig­t skydd – än större är önskan att vara utomhus, njuta av solen och trädgården, ta en båttur, simma i sjön eller tillbringa tid med vänner på de stora terrassern­a. Ibland blir man också distrahera­d av att vilja ta en biltur längs den slingriga kustvägen. Och inget passar bättre än att göra detta i en gammal cabriolet.

– Jag ville att bilen skulle vara designad av Pininfarin­a, erkänner Simone. Vintage passar utmärkt vid sjön.

» Comos överklass blev Ico Parisis mest lojala kunder. «

 ??  ??
 ??  ?? Sjötomt vid Lago di Como är väldigt attraktivt. Står där också en Ico Parisi- villa är den fullständi­gt unik.
Sjötomt vid Lago di Como är väldigt attraktivt. Står där också en Ico Parisi- villa är den fullständi­gt unik.
 ??  ?? Med en bil som matchar - Fiat 1500 Spider. Formgivare­n Simone Ricart älskar livet vid sjön.
Med en bil som matchar - Fiat 1500 Spider. Formgivare­n Simone Ricart älskar livet vid sjön.
 ??  ?? De stora fönstren vetter mot terrassen och ger strålande sjöutsikt. Runt bord till vänster av Simone Ricart. Bronsskulp­tur av Angelo Tenchio på bordet till höger. Golvlampa av Gio Ponti. De två sammetfåtö­ljerna av Gio Ponti för Dasil, från SG Gallery. Matta Filikli, Anatolia, från Levi Gallery.
De stora fönstren vetter mot terrassen och ger strålande sjöutsikt. Runt bord till vänster av Simone Ricart. Bronsskulp­tur av Angelo Tenchio på bordet till höger. Golvlampa av Gio Ponti. De två sammetfåtö­ljerna av Gio Ponti för Dasil, från SG Gallery. Matta Filikli, Anatolia, från Levi Gallery.
 ??  ?? Ignazio Gardella ritade matbordet T1 för Azucena 1951. Blå stol med sammet av Gio Ponti, Cassina 1953. Gula Stolen av Georges Coslin 1950. Vas i tenn på bordet av Gio Ponti för Nino Ferrai på 1930- talet. Allt från SG Gallery. Modern svart stol av Faye Toogood.
Ignazio Gardella ritade matbordet T1 för Azucena 1951. Blå stol med sammet av Gio Ponti, Cassina 1953. Gula Stolen av Georges Coslin 1950. Vas i tenn på bordet av Gio Ponti för Nino Ferrai på 1930- talet. Allt från SG Gallery. Modern svart stol av Faye Toogood.
 ??  ?? Sovrum med sjöutsikt.
Sovrum med sjöutsikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden