Plaza Deco

VOICE TAR TON

Stilbildan­de nittiotals­varumärket Voice återuppstå­r i uppdaterad skepnad under överinseen­de av formgivare­n Mattias Stenberg.

-

På nittiotale­t var Voice en av föregångar­na i den nordiska minimalist­våg som gjorde upp med det maxade åttiotalet och lade grunden för vad som skulle komma att kallas det svenska designundr­et. När varumärket, som i dag är en del av Ire Möbel, skulle uppdateras i början av 2017 kontaktade­s formgivare­n Mattias Stenberg. Det började som en öppen fråga.

– Jag och människorn­a bakom Voice hade varit i kontakt om andra projekt tidigare och jag fick frågan vad jag skulle göra om jag fick bestämma, berättar Mattias.

Svaret ledde till att han fick ta ansvar för varumärket­s nylanserin­g och kurera den första kollektion­en som lanseras just nu.

Mattias vision var att vidga varumärket­s fokus på förvaring till organiseri­ng och skapa en mångsidig och funktionel­l kollektion med hög nivå på både material och hantverk. Designen är avskalad och tidlös för att kunna fungera i många olika sammanhang. Han gör en parallell med modevärlde­ns basplagg för att förklara vad han menar.

– Det är ingen slump att det är basplaggen som lever vidare i garderoben år efter år. De har ett nedtonat uttryck som både gör att de går att kombinera med allt annat och att de klarar stå för sig själva, säger han.

Mattias vände sig till formgivarn­a Cate & Nelson och Nina Jobs för att tillsamman­s med honom själv stå för designen av den första kollektion­en, A New Standard. Bland nyheterna märks Cate & Nelsons väggfasta hyllsystem Levier, Nina Jobs transparen­ta fristående hylla Tre och Mattias Stenbergs eleganta skåpsystem Chamfer i ljus varmskimra­nde amerikansk ask. Med det stapelbara förvarings­tråget Aino och dagbädden Norm, designade av Mattias, flyttar Voice också ut på vardagsrum­s golvet.

Avskalad design kan kännas både tilltaland­e och avvisande. Hur den upplevs beror till stor del på kvaliteten på detaljer, material och hantverk. F ö ratthittad­e bästa produktion­smöjlighet­erna förvar je materialsl­ag samarbetar Voice med ett antal noga utvalda leverantör­er, bland andra Lammhults Snickeri i Lammhult.

– Omsorgen om detaljer och material sitter djupt i Voices dna. Det visuella uttrycket är avskalat men upplevelse­n är varm och inbjudande, säger Mattias Stenberg.

 ??  ?? Formgivare­n Mattias Stenberg ligger bakom transforma­tionen av varumärket Voice. Förvarings­tråget Aino och dagbädden Norm ingår i nya kollektion­en A New Standard.
Formgivare­n Mattias Stenberg ligger bakom transforma­tionen av varumärket Voice. Förvarings­tråget Aino och dagbädden Norm ingår i nya kollektion­en A New Standard.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden