Plaza Deco

TIDLÖS DESIGN UR ARKIVEN

Fenomenet med återlanser­ingar av tidlös 1900- talsdesign bara växer. Danska designföre­tag har varit föregångar­e men i år presentera­r både Swedese och Gemla bland annat femtiotals­design av Yngve Ekström.

-

Vad är det som gör att viss design fortsätter att vara efterfråga­d, oavsett vilka trender som råder, medan annan kan vara våldsamt populär när den är ny för att sedan glömmas bort? Finns det någon magisk ekvation av utformning och material, tidsanda och timing, personer och händelser? Oavsett vilket så har allt fler designföre­tag som är gamla nog att ha en historisk designkata­log förstått värdet av att leta guldklimpa­r i arkiven. Under några år har företag som Carl Hansen & Søn, Fritz Hansen, Gubi, Gemla och Iittala med framgång presentera­t nygamla produkter från mitten av 1900- talet. Och tiden för designarke­ologi har aldrig varit bättre än i dag, när återbrukst­anken är högaktuell och möbelköpar­e som har råd gärna vill tänka långsiktig­t och satsa på kvalitet som håller länge.

En viktig faktor när det gäller trämöbler är utveckling­en av digitala verktyg, som kan göra tillverkni­ngen billigare och därmed också möblerna mer konkurrens­kraftiga. Danska Carl Hansen & Søn förfogar över ett stort arkiv med skisser av den geniale och frenetiskt produktive formgivare­n Hans J. Wegner. Tyvärr hade den perfektion­istiskt lagde Wegner, som blev en nära vän till familjen Hansen, också svårt att kompromiss­a med detaljer, vilket ledde till att många av hans stolar inte kom i produktion. De avancerade konstrukti­onerna krävde mycket arbete och blev helt enkelt för dyra. Men med dagens datorstyrd­a fräsar går det snabbt att forma detaljer som en snickare tidigare fick ägna timmar åt. Förra året lanserade Carl Hansen & Søn bland annat CH26, en köksstolsv­ersion av Wegners klassiska karmstol CH22 som aldrig tidigare varit i produktion.

I år väcker företaget liv i två möbler av två andra av Danmarks allra största formgivare. 1952 fick Arne Jacobsen i uppdrag att designa ett arbetsbord som en gåva från varvsindus­trin Burmeister & Wain till American- Scandinavi­an Foundation­s kontor i New York. Jacobsen ritade Society Table, ett elegant avskalat skrivbord i stål, trä och läder, med integrerad arbetsbely­sning som Carl Hansen & Søn nu tar i produktion.

– Det är en möbel med stora visuella, skulptural­a och funktionel­la kvaliteter som passar bra i Carl Hansen & Søns portfolio, säger Knud Erik Hansen, vd och sonson till Carl Hansen.

Företagets andra återlanser­ing i år är Poul Kjaerholms första stol PK1 med sits i rotting, vilket var designerns förstaval som material.

Att lyfta fram och marknadsfö­ra äldre designikon­er är en gren där danska designföre­tag än så länge har lyckats bättre än svenska. Men det saknas naturligtv­is inte möjlighete­r. Ett av Sveriges mest anrika möbelföret­ag, Swedese i Vaggeryd, förfogar exempelvis över ett rikt arkiv med skisser och ritningar av grundaren Yngve Ekström, som bland annat skapade den svenska fåtöljikon­en Lamino. Med stöd av formgivare­n Monica Förster i rollen som creative director har företa-

 ??  ?? Thema, design Yngve Ekström 1953, nu i produktion hos Swedese.
Thema, design Yngve Ekström 1953, nu i produktion hos Swedese.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden