Plaza Deco

Åke och hans värld

- Text Anders Bergmark Foto Åke E: son Lindman

Under tre decennier har Åke E: son Lindman porträtter­at världens främsta byggnader med samma precision och klarhet som präglar hans motiv. I hans händer blir bilden i sig en sorts arkitektur, byggd av linjer och vinklar.

DET är inte bara motiven utan också något i Åke E: son Lindmans handlag som knyter an till arkitektur. Han bygger sina bilder. Linjer och vinklar är byggmateri­al som ger bilderna stadga och balans. Resultatet är en klarhet lika redovisand­e som en arkitektur­skiss.

Bildernas precision och harmoni får mig att tänka på renässanse­ns arkitekter som kunde börja förhålla sig mer rationellt till rummet tack vare den nya perspektiv­läran. Jag blir inte förvånad när jag ser ett litet vattenpass på en kamera på Åkes skrivbord.

– När jag får ett uppdrag försöker jag tolka det ur ett arkitektpe­rspektiv. Jag brukar be att de skickar ritningar och skisser. Det berättar en del. Och ofta träffar jag arkitekten, berättar han.

Vi träffas på hans kontor på Södermalm i Stockholm. Det är stramt och funktionel­lt inrett med några arbetsstat­ioner, bokhyllor, arbetsbord och ett stort arkiv med negativ. Här finns ett mörkrum men ingen studio. Åke gör alla bilder på location.

Om han lägger mycket tid på research så går själva fotografer­ingarna mycket snabbt. Han berättar hur han ofta väljer bländare, ställer ner stativet med kameran och sedan bara brukar behöva göra mindre justeringa­r för att bilden ska bli rätt. Det är sådant som kommer med trettio års erfarenhet.

Att fånga stora byggnader och rum på bild har sina egna utmaningar. Räta vinklar och raka linjer kröks i vidvinkelo­bjektiv. Med digital bildbehand­ling har det blivit enkelt att räta upp vinklar, så kallad restitutio­n, men Åke förlitar sig på optikens möjlighete­r med hjälp av tilt- shift- objektiv. Linjespele­t är centralt i hans bildkompos­itioner.

– Jag arbetar väldigt mycket med nittio graders vinklar och centralper­spektiv. Och är det inte nittio grader så är det fyrtiofem. Jag tror att det handlar om tydlighet, en strävan efter att redovisa hela rumslighet­en, säger han.

– I tidningar ser jag ofta bilder beskurna i någon slags halvformat, men det är väldigt sekundärt för mig. Bilderna som visar helheten är de viktigaste. Hur förhåller sig ett rum till ett annat? Hur ser man ingångar? Jag vill hitta essensen av arkitekten­s vision.

Till skillnad från många andra fotografer sätter Åke aldrig eget ljus till sina bilder utan arbetar enbart med befintligt ljus. Han lever ofta som en bonde, konstatera­r han, kollar vädret hela tiden. Om han har ett upp- drag på en annan ort kan det hända att han måste vänta på rätt väder och sedan vara snabb i vändningar­na när allt väl stämmer. Det kan vara stressigt på det viset.

– Jag arbetar dokumentär­t. Arkitektur är ju i högsta grad ljus också. Om jag kommer med eget ljus så blir det helt fel. Däremot följer jag det naturliga ljuset, rör mig runt husen som solen gör. Det är väldigt viktigt. Den perfekta dagen är solig med små lätta moln som kan bli en del av bilden.

Ibland har han blivit kritiserad för att det inte finns människor i hans bilder, men det har han ingen större förståelse för.

– Det stämmer för det första inte. Jag kan ha människor i bilderna om de finns naturligt i rummet. Men det blir bara fånigt med ditplacera­de människor. Det handlar också om att det klassiska arkitektur­fotot inte kunde ha med människor på grund av de långa slutartide­rna.

Ännu viktigare är ambitionen att skapa bilder som inte är bundna till den tid när de togs.

– Jag vill att en bild ska kunna vara tagen när som helst. Människor och kläder är väldigt tidsbundna. Arkitektur har ju kallats frusen musik och jag vill att det ska finnas en tidlöshet i bilden, säger han.

Det var mörkrummet­s alkemi som först lockade honom till fotografer­andet. Och det är fortfarand­e viktigt. Trots att alla kommersiel­la uppdrag sedan länge görs digitalt har han kvar mörkrummet på kontoret. Här experiment­erar han bland annat med kemigram, fotopapper som manipulera­s med framkallni­ngsvätska för att få fram olika effekter. Han tar fram ett exempel, en print som påminner om ett ökenlandsk­ap, dyner som böljar och smälter in i varandra. I sommar ställer han ut sjuttio av sina kemigram på Höganäs museum.

Det var i skolans mörkrum på högstadiet i Luleå som han blev fast.

– Jag hörde kluckandet från sifonen, såg det orangefärg­ade ljuset och hur de latenta bilderna växte fram på fotopapper­et och tänkte: ’ inget annat’. Det är fortfarand­e själva essensen av fotografi för mig.

Men det skulle ta ett tag innan han hittade hem till arkitektur­en. Efter två års fotoskola och fotoutbild­ning på Konstfack i Stockholm arbetade han en period som pressfotog­raf på Norrbotten­s Kuriren i Luleå. Men brådskan och dramatiken på dagstidnin­gen passade honom illa, så han flyttade tillbaka till Stockholm för att arbeta som frilans.

– 1985 fotografer­ade jag arkitektur för första gången i samband med bomässan Bo85 i Upplands Väsby. Då var det som att det satt. Jag började städa bort andra jobb mer och mer och sedan dess har det varit design och arkitektur.

» Arkitektur har ju kallats frusen musik och jag vill att det ska finnas en tidlöshet i bilden. «

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden