Plaza Deco

Sitt inte som folk!

Peter Opsvik har ägnat en hel karriär åt att ställa den korrekta hållningen på huvudet med en rad egenartade stolar som följd.

- TEXT RIKARD LIND

Norrmannen Peter Opsvik har varit verksam sedan 1965. Merparten av de drygt 50 åren har han ägnat åt att ställa våra sittvanor på huvudet. Hans övergripan­de mission har varit att befria oss stela traditiona­lister från den ” korrekta hållningen­s tyranni”, vilket över tid har resulterat i en serie stolar och sittmöbler med ett högst egenartat uttryck.

Det kan verka motsägelse­fullt men med sina sittmöbler har den Oslobasera­de Opsvik konsekvent velat sätta människor i rörelse, vilket inte minst på 1970- talet gick stick i stäv med den ergonomisk­a expertisen­s försök att etablera en enda korrekt sittställn­ing.

Det ena har inte uteslutit det andra, utan Peter Opsvik har ägnat lika mycket kraft åt båda ytterlighe­terna i den goda formgivnin­gens spektrum. Å ena sidan en strävan efter att nå optimal funktion, rationalit­et och ergonomi, å andra sidan en omsorg om att hitta ett starkt formuttryc­k. Sett till både ergonomi och stil har Peter Opsvik varit en nydanande utforskare: nyfiken, lekfull, vetgirig och ganska ointresser­ad av konvention­er.

Globe Garden är mer ett tankeexper­iment och konstobjek­t än en möbel, påminner om en tid när våra förfäder bodde i träd och erbjuder flera okonventio­nella sätt och nivåer att sitta och lägga benen på. Den smidiga lutningsrö­relsen som ofta återkommer är en uppenbar förebild till Barber Osgerbys Tip Ton för Vitra.

De möbler som en del förälskat sig i med hela kroppen men andra fnissat överseende åt eller tyckt varit … liksom flumförnuf­tiga … är nu på god väg att bli kultförkla­rade i ordets bästa betydelse. Priser har de belönats med längs stor del av vägen, som Årets möbel i Norge 1983 och 1989 ( för Balans Wing respektive Balans Oposit), Torsten & Wanja Söderbergs pris 2000 för sina nyskapande, rörliga och varierade möbler, samt så sent som 2014 en Red Dot best of the best- utmärkelse för stolen Nomi. Barnstolen Tripp Trapp, skrivbords­stolen Capisco för HÅG och ett flertal ” stolar” för Stokke hör till de mest kända.

Peter Opsviks möbler svänger, gungar och kränger, man klättrar upp i dem, halvligger och knäböjer. Det är kanske ingen tillfällig­het att han också är en skicklig jazzmusike­r. D

 ??  ?? Globe Garden.
Globe Garden.
 ??  ?? Reflex 1.
Reflex 1.
 ??  ?? Playwood.
Playwood.
 ??  ?? Gravity balans.
Gravity balans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden