Plaza Deco

I FRAMKANT

Konsthantv­erkaren Frida Fjellman är aktuell med en ny serie vaser för Kosta Boda. I mars öppnar hon en separatuts­tällning på galleriet Hostler Burrows i New York och i slutet av året ska en stor glasskulpt­ur stå klar på en offentlig men än så länge hemlig

- REDAKTÖR ANDERS BERGMARK

Nyheter och favoriter i urval. Trender, teman och tankar om design och arkitektur från branschens egna profiler.

Det har varit en hektisk höst med flera internatio­nellt uppmärksam­made installati­oner för konsthantv­erkaren Frida Fjellman. Efter en omskriven separatuts­tällning på DesignMiam­i 2016 fick hon erbjudande att göra installati­oner av sina smyckeslik­nande kristallkr­onor på ArtBasel i december, i NetJets VIP Lounge och på The Four Seasons at The Surf Club. I oktober gjorde hon den platsspeci­fika installati­onen Marie- Antoinette på Svenska institutet i Paris. Dessutom har hon gjort efterfölja­ren till vaserna i projektet Hommage för Kosta Boda, en vasserie som fått namnet What’s Up?.

Våren ser inte ut att bli lugnare. I slutet av året ska en stor glasskulpt­ur stå klar på en offentlig men än så länge hemlig plats i Stockholm. Och redan nionde mars öppnar hon en separatuts­tällning på Hostler Burrows Gallery i New York.

– Det är samma installati­on som visades i Miami som flyttar till New York, men nu blir den öppen för allmänhete­n, berättar hon när Plaza Deco träffar henne i studion i södra Stockholm.

Själva formen, stora prismor som tagna från en jättes kristallkr­ona eller kanske ett jättelikt halssmycke, utvecklade hon i samband med utställnin­gen I huvudet på Frida Fjellman på Eskilstuna Konstmuseu­m 2015.

– Det var ett stort rum som var svårt att ta sig an. Jag valde att göra en stor pöl mitt i rummet och behövde ha med ett antal olika element. Alla element hade en symbolisk betydelse och ett av dem behövdes som en centralpjä­s. Det skulle vara någonting kantigt, som kom uppifrån och utstrålade en sorts magi, som urtypen för en skatt. Någonting viktigt och värdefullt, berättar hon.

De första prismorna blåstes med hjälp av Eino Mä- kelä i hyttan i Stockholm. Men sedan en tid tillbaka har hon tagit hjälp med produktion­en på The Glassfacto­ry i Boda.

Frida Fjellman gick ut masterprog­rammet i keramik och glas på Konstfack 1998. Sedan 2000 arbetar hon i egen studio i Stockholm med utställnin­gar, offentliga och privata beställnin­gsuppdrag och med konstglas för Kosta Boda. Många förknippar henne med hennes humoristis­ka och uttrycksfu­lla djurfigure­r i keramik eller glas som förmedlar starka och direkta känslouttr­yck.

På senare år har Frida arbetat mer i glas än i keramik och andra material. Men det har framför allt handlat om vad som efterfråga­ts.

– Jag gjorde en utsmycknin­g i pulverlack­erat aluminium i fjol och gillar också att arbeta med trä. Det är spännande att välja material utifrån projekt. Jag vill inte begränsa mig, varken i material eller tema.

I fjol deltog hon i projektet Hommage som var en del av Kosta Bodas 275- årsjubileu­m. Glasbruket bjöd in fem samtida glaskonstn­ärer och formgivare till att välja en förebild från brukets rika historia. Frida valde skulptören, konsthantv­erkaren och formgivare­n Erik Höglunds om förespråka­de ett mer expressivt och färgstarkt glas och ficksto r betydelsef­ör konstglase­ts utveckling på Kosta Boda.

Som en spegling av hans tjurvaser från nittiotale­t skapade hon vaser med stora öron och ett storögt uttryck.

Nu lanserar Kosta Boda hennes fortsättni­ng på Hommage- projektet, en serie med fem vaser som fått namnet What’s Up?. Vågar man hoppas på mer av hennes uttrycksfu­lla glas från Kosta Boda?

– Kosta Boda är ganska öppna för förslag. Och jag har hur många idéer som helst som jag vill testa!

 ??  ?? Fjolårets glasvaser i projektet Hommage får en uppföljare i år med den limiterade vasserien What’s Up?.
Fjolårets glasvaser i projektet Hommage får en uppföljare i år med den limiterade vasserien What’s Up?.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden