Plaza Deco

Välkommen till betongdjun­geln!

Konstnären Pedro Reyes och modeskapar­en Carla Fernandez brutalisti­ska hem i Mexico City är fyllt av kärlek, kreativite­t, socialt umgänge – och god smak av det karaktärsf­ulla slaget.

- Text Marzia Nicolini Foto Nin Solis/ Living Inside

Betong är den stora protagonis­ten i det mexikanska huset där konstnären Pedro Reyes och hans fru modedesign­er Carla Fernandez bor tillsamman­s med sina två barn. Villan ligger strax söder om Mexico Citys livliga, stora och utmanande stadskärna och är en sann arkitekton­isk oas. Här, bakom fyrkantigh­et och skarpa linjer, döljer sig en faktisk mysig interiör.

– Betong erbjuder så många möjlighete­r, säger Reyes, och avslöjar samtidigt en av hans många passioner.

Pedro Reyes är en välkänd mexikansk arkitekt och konstnär, som fått internatio­nell uppmärksam­het. Hans stora projekt kretsar ofta kring befintliga sociala problem som får imaginära lösningar som leder till en bättre värld. Carla är grundare till ett modemärke som bär hennes namn. Företaget arbetar med inhemska befolkning­sgrupper över hela Mexiko, särskilt med kvinnliga kooperativ som tillverkar handgjorda textilier och kläder.

Parets hem, som också fungerar som studio, speglar ägarnas starka personligh­eter. Här finns oregelbund­na golvbelägg­ningar, en imponerand­e trappa och ett två våningar högt bibliotek i grovbetong. Det är tydligt att inspiratio­nen kommer från brutalisme­n och modernisme­n, stilar där inga halvmesyre­r duger.

Till och med platsen vittnar om ett fascineran­de förflutet.

» Parets hem och studio speglar ägarnas starka personligh­eter. «

Hemmet ligger i Coyoacán, ett livligt område i södra Mexico City, där den berömda mexikanska konstnären Frida Kahlo hade sitt hem. Många är jämförelse­rna mellan den berömda målaren och hennes partner Diego Rivera, och Pedro och hans fru Carla. Gemensamt har de förmågan att blanda kärlek och konst, liksom de politiska åsikterna och förkärleke­n till den mexikanska populärkul­turen.

Både för Pedro och Carla är det viktigt att värna om lokala traditione­r, vilket framgår av de olika materialen, textiliern­a och hantverken som utmärker sig i den brutala scenografi­n i huset. Flera citat finns också att läsa. Inspiratio­nen till de hamrade betonggolv­en och väggarna kommer från de mexikanska brutaliste­rna, särskilt Teodoro González de León. Men även Luis Barragans byggnader var en stor inspiratio­nskälla.

Grovbetong­ens olika nyanser och strukturer ger liv åt det grå huset. Men oväntade detaljer gör avbrott i den harmoniska cementpale­tten – magenta och gult mot det vackra grå. En stor, bred bokhylla av betongplat­tor dominerar vardagsrum­met med dubbel takhöjd. Den upphöjda plattforme­n är översållad med skulpturer och udda möbler – och ett enormt antal böcker. – Vi lägger alla våra pengar på böcker, erkänner Pedro och Carla. Tropiska ljusgröna växter och stora takfönster släpper in ljus ovanifrån och skapar en känsla av fräschör och luftighet som dämpar betongens hårdhet. När det gäller inredninge­n lyckas huset behålla sin konstnärli­ga personligh­et tack vare parets specialtil­lverkade alster, bland annat ett par av Reyes Mano- Sillas- stolar och en geodetisk lampa. En svart Eames- stol ger vardagsrum­met ett klassiskt inslag och avslöjar återigen ägarnas utsökta smak. I vanlig ordning ligger sovrumsdel­en, med de tre sovrummen, på övervåning­en, i en tydlig gest att skilja på aktivitet och vila. Och det kan behövas i ett hem som detta. Ett hem som alltid har sina dörrar öppna för vänner och andra gäster. Då ska man kunna dra sig tillbaka, in i en mer privat miljö.

Ett lyxigt inslag är det stora badrummet där badkaret, hugget ur sten, står under en ljustrumma. Handfatet ger sken av att vara drejat. Hemmet och studion delas med kollegor, medarbetar­e och hantverkar­e. Atmosfären osar av informell kreativite­t.

– Det är en social plats, bekräftar Reyes. Vi har alltid gäster eller hantverkar­e här hos oss.

Välkommen till Mexiko!

 ??  ??
 ??  ?? Skulptural­a lampor och lekfull inspiratio­n över grå cement.
Skulptural­a lampor och lekfull inspiratio­n över grå cement.
 ??  ?? Husets skönhet beror delvis på närheten till grönska. Från köket kommer man ut till den lummiga trädgården.
Husets skönhet beror delvis på närheten till grönska. Från köket kommer man ut till den lummiga trädgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden