Plaza Deco

Mäster Åke

- RIKARD LIND Chefredakt­ör

K anhända borde jag inte skriva den här texten.

Egentligen borde nog hela den här sidan utgöras av ett fotografi i stället. Inte på mig – men på något fint!

Ämnena i vår stora lilla värld – inredning, arkitektur, design, färger, former, material – förmedlas ju på ett svårslaget sätt genom visuell genomslags­kraft, bilder som griper tag, lyfter, tar en med, inspirerar.

I synnerhet när Åke E: son Lindman står bakom kameran.

Bomässan Bo85 i Upplands Väsby låter kanske inte som en legendaris­k tilldragel­se, men ack vad man kan bedra sig. Det var då Åke plåtade arkitektur för första gången. Han kände direkt att det var hans grej, han hade hittat hem i arkitektur­en och började ” städa undan” alla andra typer av uppdrag för att uteslutand­e ägna sig åt arkitektur och design.

Drygt 30 år senare kan Åke E: son Lindman med rätta kallas mästerfoto­graf. Han har jobbat för och med de flesta av vikt. Han har tagit svenskt arkitektur­foto till en ny nivå – som en svensk Julius Shulman.

Grejen med Åke är att han fattar. Arkitektur är inte bara en byggnad, det är ett historiebe­rättande. Det finns de som misstar sig på det. Inte Åke. Hans bilder har en slående klarhet, och även en självklarh­et – det känns som att motivet inte skulle kunna avbildas på något annat sätt, från någon annan vinkel. Den där inre kompassen, förmågan att känna av och läsa in kontexten, storyn, gör att bilderna kan tas från en decimeters håll eller två kilometer bort. Om det är sant som de säger att det fanns en man som kunde tala med hästar, så är Åke mannen som kan tala med hus.

Vi tillägnar Åke E: son Lindman och hans egna favoritbil­der hela 30 sidor i det här numret.

Du håller för övrigt i en ovanligt fet tidning, men för den sakens skull inte trött. 180 sidor. Ännu mer bang för bucksen. Ett steg mot att utveckla Plaza Deco ytterligar­e, göra den ännu generösare, intressant­are, visuellare!

Ta ut lite kvalitetst­id för dig själv och njut av en historisk Bruno Mathsson- villa i Värnamo och en sensation till betongbunk­er i Mexico City, läs om tillblivel­sen av Nationalmu­seums snart ikoniska ljuskrona, bländas av bilverksta­ns nya ljus och följ med en hotellhelg till Claesson Koivisto Runes Bergen.

Vi ses till våren!

» Hans bilder har en slående klarhet, och även en självklarh­et. «

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden