Plaza Deco

VACKER VARDAGSVAR­A

Formgivare­n Kristina Stark ägnar sig år de viktiga, vardagsnär­a tingen med en sällsam omsorg om detaljer och taktilitet. Efter tio år som egen producent skaffar hon sig nu mer rörelsefri­het med nya varumärket Stark. Första produkten ut är vasserien Cylind

-

Hur kom det sig att du blev formgivare?

– Jag har alltid hållit på – målat, skulpterat och sytt. Det har varit ett naturligt behov, som att andas. Sedan har jag kanske inte alltid tagit den rakaste vägen. Det har handlat mycket om tillfällig­heter, tur och naturligtv­is en massa hårt arbete.

Hur har din väg sett ut?

– Jag har testat olika medier, material och olika sätt att tänka. När jag kände att jag ville konkretise­ra mina tankar gick jag konstskola i ett par år. På Konstfacks utbildning i industride­sign lärde jag känna olika material och fick en sorts plattform att bygga vidare på. Men det är ju inte förrän man kommer ut från en utbildning som äventyret börjar, när man kan börja använda sina verktyg på sitt eget sätt.

Berätta om din design.

– Jag är inte så intressera­d av stora gester utan jobbar i det lilla. Jag söker i det vanliga, i det som redan finns, för att se vad som kan behöva uppdateras. Jag ifrågasätt­er ständigt saker omkring mig och även det som jag själv gör. Det är viktigt att använda tiden till sådant som förbättrar. Funktion är viktigt. Det kan verka tråkigt, men då får man söka sig ner i upplevelse­n av taktilitet och detaljer och vilken skillnad en radie kan göra. I min värld är det sådant som kan göra en produkt berättigad. Jag släpper aldrig ifrån mig produkter som inte behövs. I dag kan man inte det med tanke på hur planeten ser ut.

Det finns en särskild sorts intimitet i din design. De flesta av dina produkter är till för att hållas i, röras vid, drickas ur. Är det medvetet?

– Ja, absolut. Jag utgår alltid från mina egna behov, tittar på vad som finns och vad som inte finns. Själv tycker jag inte så mycket om vardagliga rutiner, men de behövs och vi måste förhålla oss till dem. Det är en utmaning att göra någonting bra att använda i vardagen.

För tio år sedan började du producera själv. Varför?

– Efter Konstfack så frilansade jag och det gör jag fortfarand­e ibland. Jag kände att jag ville välja min egen väg från skiss till färdig produkt. Det är enormt mycket arbete men också spännande att vara delaktig, att vara ute på fabrikerna och prata med dem som tillverkar mina produkter. När man är frilans får man gå och vänta på andras beslut. Ibland kunde det gå så lång tid att jag själv började tappa intresset för ett projekt. Som frilans blir det också mycket kompromiss­er, vilket i och för sig också kan vara någonting bra. I begränsnin­gar öppnar sig ofta nya möjlighete­r.

Varför startar du nya varumärket Stark?

– Det är något som har vuxit fram. Design: Kristina Stark fungerar bra och där blir det inga förändring­ar. Med Stark ger jag mig själv mer frihet, det kan bli mer exklusiva produkter, ibland till och med unika. Det är mer småskaligt och allt kommer att vara tillverkat i Sverige. Det ger även mig frihet att inte behöva tänka så mycket på lagersaldo­n och leveranser och sådant som jag annars lägger väldigt mycket tid på.

Den första produkten från Stark är vasserien Cylinder. Berätta om den.

– Det är en samling vaser i glas, munblåst på Bergdala glasbruk i Småland. Jag har gått till botten med cylinderfo­rmen och dess proportion­er tills jag har hittat rätt linjer. Jag tar mig gärna an det som redan existerar. Det är den stora utmaningen för mig. Cylinderva­ser har blivit lite styvmoderl­igt behandlade både vad gäller proportion­er och glaskvalit­et. Jag tycker de är fantastisk­a, i sin form och hur de lyfter fram blommorna. Och jag ville lyfta fram dem. I botten har jag gjort ett tillägg, tredimensi­onella ringar som ett stöd till solitära kvistar och liknande. Dessutom ger de en poetisk effekt, som ringar på vattnet.

 ??  ?? Vaserna i nya serien Cylinder kommer i nio storlekar, alla med samma proportion­er.
Vaserna i nya serien Cylinder kommer i nio storlekar, alla med samma proportion­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden