Plaza Deco

TILLBAKALU­TAD

Antonio Citterios funktionel­la clubfåtölj A. B. C. för italienska Flexform blev en hit när den lanserades i Milano 1996. Tjugo år senare fick en uppdaterad version med namnet A. B. C. D. ett hedersomnä­mnande i det prestigefy­lda designpris­et Compasso d’Oro

-

ARMSTÖDEN SOM FÖRSVANN Antoni Citterios första version A. B. C. hade en en ram av runda stålrör runt ryggen, med armstöd som gick ut på sidorna och sedan ner i vinkel. På A. B. C. D. har armstödet tagits bort för att ge fåtöljen ett mjukare uttryck.

FUNKISREFE­RENSER De fyrkantiga dynorna är Citterios blinkning till det estetiska arvet från den tidiga funktional­ismen som tog form på Bauhaussko­lan. Funkisrefe­rensen var ännu tydligare iden ursprung ligaversio­nen A. B. C. från 1996, som hade en fyrkantig ram med armstöd av runda stålrör.

LÄTTMÖBLER­AD En grundtanke med designen var att skapa en funktionel­l och mångsidig clubfåtölj i ett format som fungerar även i ett begränsat utrymme. De harmoniska proportion­erna och balansen i linjespele­t är typiska för designern Antonio Citterios formgivnin­g.

VILVÄNLIG Funktionen att ryggstödet kan fällas bakåt möjliggörs av en patenterad mekanism i och under dynorna. I den ny aversionen A. B. C. D. har mekaniken uppdaterat­s så att sitsen kan skjutas framåt med ett enkelt handgrepp – en vilstol i clubfåtölj­format.

FASTA RAMAR På A. B. C. D. liksom på föregångar­en A. B. C. är det den externa metallrame­n som definierar fåtöljens volym. Eftersom ramen inte behöver vara rörlig för att ryggstödet ska kunna fällas kunde Antonio Citterio göra den nätt och elegant.

MARKKONTAK­T Det finns en omvänd korrelatio­n mellan sitthöjden och nivån av avspänning i sittandet. En detalj som skiljer både A. B. C. och efterfölja­ren A. B. C. D. från de flesta clubfåtölj­er är sitsens låga placering och frånvaron av ben. Effekten påminner om en kudde lagd direkt på golvet. Vad skulle kunna vara mer avslappnat än det?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden