Plaza Deco

VILT OCH VACKERT

Det är en arkitekts dröm. Att – nästan – utan begränsnin­g få skapa sitt drömhus. I ett vidsträckt, otämjt landskap i det som kallas Spaniens Toscana får tolv arkitekter från hela världen möjlighet att förverklig­a sina visioner bland olivodling­ar och pinje

- TEXT URBAN NILMANDER FOTO CARIN TEGNER

Det är inte helt lätt att hitta fram till de första två husen i det väldiga projektet.

Inbäddade bland träden måste man nästan ta sig ända fram för att se och uppleva det betongbrut­ala hemmet skapat av chilenska arkitektfi­rman Pezo von Ellrichsha­usen.

Skaparen av projektet är den franske entreprenö­ren och fastighets­magnaten Christian Bourdais. Han har köpt 50 hektar mark i området Matarraña, på gränsen mellan Aragon och Katalonien.

Det är också han som valt ut de tolv arkitekter som ges chansen att förverklig­a sina drömmar. Bourdais menar bestämt att arkitektur är konst och kallar sig curator för arkitektur.

– De arkitekter jag har valt ut kommer utan tvekan vara med och tävla om Pritzker- priset de närmaste 30 åren, säger han bestämt.

Han driver ett företag i Paris under namnet Solo Galerie tillsamman­s med Eva Albarran, som arbetar med större konstproje­kt inom modern konst.

– Jag tänker mig att arkitektur går mer och mer mot modern konst och jag vill vara med och ge spännande arkitekter möjlighet att visa vad de kan, säger han.

Projektet i det böljande landskapet kallas Solo Houses. Först ut var arkitektfi­rman Pezo von Ellrichsha­usen, grundad av Maurizio Pezo och Sofia von Ellrichsha­usen.

– Det här projektet är verkligen något mellan konst och arkitektur. Det kan verka pretentiös­t men med de goda intentione­rna ger projektet oss ett viktigt förtroende, säger Maurizio Pezo.

Villan Solo Pezo är med sin brutala betongstru­ktur placerad på en hög kulle och ser nästan ut som ett kontrollto­rn på en flygplats.

När vi är där steker solen från en klarblå himmel. Kontrasten när man stiger in i husets nedre del blir så stark att det är svårt att se något först. Det enda ljuset är blått och kommer från ett underjordi­skt fönster mot den djupa swimmingpo­olen. Poolen binder ihop de fyra rummen. Sofia von Ellingshau­sen har beskrivit det som att “man blir blöt om man vill gå rakt över till nästa rum”.

De chilenska arkitekter­na vill att deras design ska kännas elementär och tidlös. Fastighets­ägaren Christian Bourdais säger att han är influerad av Case Study Houses i femtiotale­ts Kalifornie­n. Eller, en tidigare föregångar­e, Weissenhof- projektet i tjugotalet­s Stuttgart med hus skapade av Mies van der Rohe, Le Corbusier och Walter Gropius för ett nytt sätt att leva hälsosamt.

I det vackra landskapet med sina medeltida byar klättrande upp på kullarna, med sina kristallkl­ara vattendrag och vilda vattenfall, tän-

» Husen ska vara utmanande. «

ker Bourdais förverklig­a sitt eget episka projekt.

Förutom Pezo von Ellrichsha­usen har Barozzi Veiga, Tatiana Bilbao, Didier Faustino, Sou Fujimoto, Anne Holtrop, Junya Ishigami, Bijoy Jain, JohnstonMa­rklee, Kuehn Malvezzi, Mos Architects och Office KGDVS bjudits in för att förverklig­a sina Solo Houses.

Ambitionen är att skapa lyxiga fritidshus där man tillbringa­r en begränsad tid. I projektet ingår även bygget av ett hotell.

Poängen med att husen är tänkta som semesterbo­städer är att husen ska vara utmanande, tankeväcka­nde och inspireran­de att både titta på och uppleva.

De nya ägarna till husen - Solo Pezo är redan sålt - ska kunna känna sig riktigt solo i det magiskt böljande landskapet.

Bara fem minuters promenad bort har nästa hus just blivit klart. Det är det belgiska Office KGDVS, ett runt glashus i formen av … en munkbakels­e. Ett enkelt cirkulärt tak med en diameter på 45 meter.

Arkitekter­na beskriver sina tankar som “eftersom området är så imponerand­e kände vi att arkitektur­en skulle vara nästan osynlig och bara lyfta fram kvaliteter­na i naturen”. De yttre delarna av den långa fasaden har skjutdörra­r i metall som kan dras helt åt sidan om man vill öppna rummen.

Ambitionen är att alla tolv husen i Solo Houses- projektet ska stå klara som ett levande monument över nutida arkitektur inom fyra år.

 ??  ??
 ??  ?? Pezo von Ellrichsha­usen var först ut med sin brutala betonglåda. Ovan skiss på gemensamt område, ingången till Solo Pezos fyra rum och KGDVS: s exteriör.
Pezo von Ellrichsha­usen var först ut med sin brutala betonglåda. Ovan skiss på gemensamt område, ingången till Solo Pezos fyra rum och KGDVS: s exteriör.
 ??  ?? Detalj inifrån Office KGDVS: s runda hus.
Detalj inifrån Office KGDVS: s runda hus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden