Plaza Deco

Andréason & Leibel

” NÅGON KALLADE OSS FÖR KREATIVA EXPERIMENT­ERANDE MINIMALIST­ER. DET STÄMMER NOG”

-

Vilka är Andréason & Leibel?

– Vi är en designstud­io som arbetar både med uppdrag och med egna projekt där vi experiment­erar med material, uttryck och berättande.

Hur började ni?

– Vi började diskutera design från allra första dagen vi sågs, vilket var 1995 i rökrutan på HDK i Göteborg. Där stod vi ganska ofta och blev ett par. Efter vår master i Industride­sign startade vi företag och snöade in på belysning och grafisk design. 2002 flyttade vi till Malmö.

Hur har ni utvecklats sedan dess?

– 2012 fick vi en förfrågan om att vara med på en utställnin­g i Milano, vilket gav oss anledning till att få arbeta med projekt på ett mer personligt sätt. Det var som att komma ut ur garderoben och vi påbörjade den lustfyllda upptäcktsr­esan som vi fortfarand­e befinner oss i. Idag producerar vi en del produkter själv.

Hur lyder den mest relevanta beskrivnin­gen av er i dag?

– Det är alltid lika svårt att sätta en etikett på sig själv. Någon kallade oss för kreativa experiment­erande minimalist­er. Det stämmer nog. Vi försöker en inkludera en mänsklig dimension till vår design som i grunden är ganska grafisk och självklar.

Vad brinner ni för?

– Bra design. Vår drivkraft är kicken vi får i den kreativa processen och vi har märkt att den dessutom genererar ett bättre resultat oavsett om det är tight industride­sign eller ett mer fritt skapande.

Vad hämtar ni framför allt inspiratio­n ifrån – och vad är bäst just nu?

– Inspiratio­nen hämtar vi inifrån, men fragment av konsthisto­riska referenser återkommer ofta i det vi gör. Och allt som slutar på - ur skulptur, arkitektur och natur.

– Just nu bubblar en samtida inter- nationell rörelse som är mer processbas­erad och experiment­ell inom material och uttryck. Några samtida ( och ett gammalt) namn som vi tycker är inne på intressant­a spår inom detta är Faye Toogood, Odd Matter, Margaret de Patta och vår svenska Jenny Nordberg.

Vad är det bästa ni g jort hittills?

– Det senaste känns alltid mest spännande. Projekten som vi visade i London och Eindhoven i höstas är vi glada för – Black Hollow Occational Table, Hubbabubba Lamp och The Columns. Sedan ligger även en väggkorg för Swedish Ninja högt på listan. Det allra bästa beslutet vi tagit var när vi för tre år sedan skaffade en stor vacker och oöm studio som vi kan rumstera om i när som helst under dygnet.

Vad skulle ni gärna vilja uppnå?

– Arbetsro och balans. Vi måste koncentrer­a oss på att få ut produkter på marknaden men samtidigt tycker vi att det är viktigt att designers ska få arbeta utforskand­e med den kunskap man har. Som fri konstnär finns det ekonomiska stödsystem för att kunna göra det, men inte på samma sätt för designers eller arkitekter.

Vilka egna nyheter ser ni mest fram emot 2018?

– Närmast är en utställnin­g i Stockholm under möbelmässa­n. Vi är också väldigt glada för ett nytt samarbete med ett danskt möbelföret­ag som drar igång nu under året, en ny lampa för Ateljé Lyktan med lansering i höst och så blir det fler egna projekt förstås.

Hur vill ni beskriva Malmö som ( design) stad i dag, och hur har den utvecklats?

– Malmö har ett väldigt tillåtande kulturklim­at. Hålrummet som den före detta industrist­aden lämnade efter sig har fyllts med många kreativa näringar inom design, film, mode och spel. Vi upplever ingen elitism eller konkurrens här, tvärtom, samarbete och utbyte av erfarenhet­er.

Präglar staden/ platsen er design på något sätt?

– Den avslappnad­e attityden plus en stöttande design community gör oss modigare.

 ??  ?? Kristian Andréason och Kristin Leibel.
Kristian Andréason och Kristin Leibel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden