Plaza Deco

Minimal magi

- Text Mário de Castro Foto Frédéric Ducout/ Living Inside

Du bor en aning trångt, letar smarta inrednings­lösningar och sympatiser­ar med Le Corbusiers estetik? De här smått mirakulösa 30 kvadratmet­erna i Paris är gjorda för dig.

O m du letar efter ett sätt att hålla din kreativite­t flödande behöver du inte titta längre än till denna lilla pärla till lägenhet. Här var prioritete­n att skapa så mycket utrymme som möjligt.

Lägenheten finns i en privat villa med utgång mot en av stadens avenyer, på den högra stranden av floden Seine i Paris. Här finns totalt sju liknande byggnader från tjugotalet, där de flesta av lägenheter­na tidigare tjänade som målaratelj­éer.

I maj 1961 bestämde sig Charles Vienne, en schweizisk polyteknik­er med en förkärlek till arkitektur, för att lämna sin födelsesta­d, La Chauxde- Fonds och bosätta sig i Paris. Han köpte ett oinrett utrymme och fick omedelbart idéer som påminde om de som gjort Le Corbusier berömd – öppen planlösnin­g, funktional­itet och moduler. Viennes mor var god vän med Le Corbusier och ordnade ett möte i Marseille. De träffades i den berömda byggnaden Cité Radieuse, ritad av den stora arkitekten. Mötet resulterad­e i att Le Corbusier gav Vienne tillstånd att använda liknande konceptuel­la idéer.

Då trädde en annan schweizare, också hon med ett gott öga till estetik, in i bilden – Janette Laverrière ( 1909 – 2011). Laverrière var inrednings­arkitekt och designer och hade varit lärling hos den berömda modernis-

 ??  ?? Smarta specialgjo­rda lösningar i mahogny under trappen.
Smarta specialgjo­rda lösningar i mahogny under trappen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden