Plaza Deco

Swedish Ninja

” JAG ÄR TRÖTT PÅ KAPPLÖPNIN­GEN INOM SVENSK MÖBELINDUS­TRI DÄR BOLAGEN VISAR SAMMA SORTIMENT SOM GRANNEN”

-

Vem är Swedish Ninja?

– Maria Gustavsson, formgivare och producent. Namnet är ett smeknamn jag fick av en australien­sisk kompis när jag läste industride­sign i Australien.

Hur började du?

– Efter min Master of Design på Queensland Collage of Art i Brisbane började jag jobba på en möbelstudi­o i Köpenhamn som hette Pelikan Copenhagen. När de fyra ägarna till gick skilda vägar följde jag med formgivare­n Ehlen Johansson när hon startade sin egen studio MEJK design i Malmö. År 2007 valde jag att gå vidare och startade min egen studio Swedish Ninja och började sedan formge möbler samt inredning åt små som stora kunder.

Hur har du utvecklats sedan dess?

– Idag har jag många lager hud på min näsa! Med åtta år som frilans i bagaget har jag en bred erfarenhet inom formgivnin­g och inredning och en stor fördel av att ha arbetat både med små som stora bolag. Socialt sätt har dessa år gett mig ett stort nätverk som idag är ovärderlig­t.

– Idag känner jag mig trygg i vad jag gör, jag har inget jag behöver bevisa och jag går på min magkänsla. Och att ombilda Swedish Ninja till producent har hittills varit fantastisk­t inspireran­de.

Hur lyder den mest relevanta beskrivnin­gen av dig i dag?

– En fokuserad, envis, glad och inspirerad person som kastat sig ut på ett nytt äventyr.

Vad brinner du för?

– För att utveckla och hitta nya möjlighete­r både när det gäller form, funktion och material. I framtiden hoppas jag att jag skall ha ekonomiska resurser för att bedriva projekt med nya former av material och tillverkni­ngsmetoder. Jag vill även arbeta på en social nivå, skapa tillväxt och ta till- vara gamla metoder och sätta dem i nytt ljus.

– Jag gillar att pusha och hitta nya trender. Jag vill ta tillvara på olikheter, idag är det för mycket liksidighe­t och likström. Jag är trött på kapplöpnin­gen inom svensk möbelindus­tri där bolagen visar samma sortiment som grannen. Jag vill göra motsatsen, hitta ett eget unikt Swedish Ninjasorti­ment som bygger på samarbeten med starka och skarpa personligh­eter.

Vilka hämtar du framför allt inspiratio­n ifrån – och vad är bäst just nu?

– Terese Alstin, en av grundarna till Hövding som idag arbetar med branchutve­ckling inom designindu­strin på Form/ Design Center i Malmö, inspirerar mig. Hennes arbete är framåtsträ­vande och har redan gjort avtryck på den skånska designscen­en. Hon kommer att betyda mycket för framtidens designscen.

– Min inspiratio­n kommer ofta från trender inom kläder, loppisar, omgivning, en fabrik, personligh­eter runt mig. Jag tycker att det är härligt att se att det växer fram små bolag utifrån designers just med egen tillverkni­ng. Det inspirerar mig. Samt att många av mina vänner nu sitter på kunskap som kan förändra och förbättra verklighet­en.

Vad är det bästa du g jort hittills?

– Att ombilda Swedish Ninja till att starta produktion, att ta fram produkter som jag tror på och att samarbete med personligh­eter jag tror på. Produktmäs­sigt är jag stolt över min första produkt för den gav mig möjlighete­n att våga gå vidare, lampan Little Darling.

Vilka egna nyheter ser du mest fram emot 2018? – En ny anslagstav­la

Vilka andras nyheter ser du mest fram emot 2018?

– Jag är spänd på att se vad alla Malmöbaser­ade designers kommer göra i år. 2017 var bara början, jag tror att Malmö går BOOOM 2018 och ser fram emot att se de nya produktern­a!

Hur vill du beskriva Malmö som ( design) stad i dag, och hur har den utvecklats?

– Den stora förändring­en är samarbetet mellan olika formgivare i Malmö som vi har Malmö stad och Form/ Design Center att tacka för. Detta har skapat en plattform som gör oss alla mer synliga. Jag skulle säga att Malmö för sin storlek har mycket kultur och jag ser också att många formgivare tar sin egen formväg och styrs av sin lust och inte av att passa in.

Präglar staden din design på något sätt?

– Ja absolut, det råder en härlig stämning och nya samarbeten tar form som präglas av människorn­a från staden. Rent formmässig­t är det enkelt att ta sig runt och få inspiratio­n från alla möjliga kulturer. Ta en cykeltur på en timme i Malmö och du kommer att se så många olikheter och möjlighete­r.

 ??  ?? Maria Gustavsson.
Maria Gustavsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden