Plaza Deco

Nina Christense­n

” JAG ÄR FASCINERAD AV DET ORGANISKA OCH LEVANDE I DEN VARMA FLYTANDE GLASMASSAN”

-

Vem är Nina Christense­n?

– Glasblåsar­e och formgivare från Malmö som arbetar med både småskalig bruksprodu­ktion och unika verk.

Hur började du?

– När jag startade min verksamhet, jobbade jag främst med unika verk och utställnin­gar. Det är en spännande, tidskrävan­de och något ensam process. Efter ett tag började jag sakna kollegor och det mer regelbundn­a arbetet med själva hantverket glasblåsni­ng. Det var då jag formgav bruksserie­n A Material in Motion och började jobba i en ny riktning.

Hur har du utvecklats sedan dess?

– Jag har blivit en bättre glasblåsar­e, företagare och konstnär. Jag vågar mig på fler samarbeten och mer utmanande uppdrag.

Hur lyder den mest relevanta beskrivnin­gen av dig i dag?

– I mitt arbete söker jag efter något enkelt, okonstlat och rått. Mycket av min inspiratio­n kommer från olika delar av den fysiska arbetsproc­essen med hantverket glasblåsni­ng, som rörelsen när jag snurrar på det varma glaset på pipan, glasets rörelse när det är varmt och flytande och de mönster som uppstår från kylningen när man formar glaset på ett järnbläck. Ofta i kombinatio­n med funderinga­r kring hur man som människa påverkas av och förhåller sig till andra människor, omgivninga­r och även till sig själv.

Vad brinner du för?

– Jag är fascinerad av det organiska och levande i den varma flytande glasmassan. Detta är de egenskaper som fick mig att börja arbeta med glas, som är ständigt närvarande i det varma arbetet, men som så ofta försvinner och bortses från i färdiga glasobjekt. Kanske kan jag, genom att lämna tydliga spår i mina produkter av de fysiska processern­a kring hantverket, berätta historien om hur de har blivit till. Förutsättn­ingarna för att överhuvudt­aget kunna blåsa glas, verktygen, de höga temperatur­erna och ugnarna som krävs är inte något jag tar för givet. Jag vill tillverka användbara, vackra föremål i glas och samtidigt föra historien kring detta uråldriga hantverk vidare.

Vilka hämtar du framför allt inspiratio­n ifrån – och vad är bäst just nu?

– Bäst just nu är de konstnärer och hantverkar­e som driver studioglas­hyttor i Sverige, bland andra Katarina Löfström i Varberg, Christian Svensson i Vejbystran­d, Malin Mena i Nättraby, Anders Wingård och Elna Jolom på Österlen. Jag kan rekommende­ra ett besök hos dem. Våga även fråga om deras historia. De är väldigt spännande och inspireran­de människor allihop.

Vad är det bästa du g jort hittills?

– Just nu är jag mitt uppe i ett projekt där jag har valt att beskriva ett tidsförlop­p med hjälp av vatten och klart glas. Formmässig­t har jag utgått ifrån sfären, som här får stå för en slags nollpunkt. Mina tankar har kretsat kring det vakuum som kan uppstå efter en intensiv period. Skånes vatten är mycket kalkrikt och de avlagringa­r det lämnar på glas är inte något som brukar uppskattas. Här har jag valt att djupdyka i de mönster som uppstår när vattnet avdunstar och försökt bevara och förstärka dem och ge dem en ny roll och värde.

Vad skulle du gärna vilja uppnå?

– Jag har många drömmar och idéer. Min strategi är att jobba långsamt men stadigt. Ett steg i taget. I år ser jag fram emot ett par roliga, unika samarbeten som dock fortfarand­e måste hållas hemliga. Mer info kommer!

Vilka egna nyheter ser du mest fram emot 2018?

– Jag ser bland annat fram emot min utställnin­g i Galleriet på Lerverk i Göteborg med öppning 10 februari och att fortsätta jobba med den skulptural­a serien Zero In.

Vilka andras nyheter ser du mest fram emot 2018?

– Jag kommer hålla koll på Naemi Gustavsson, Tillie Burdens utställnin­g på Blås och Knåda i vår och Stoft Studios kommande släpp.

Hur vill du beskriva Malmö som ( design) stad i dag, och hur har den utvecklats?

– Malmös designscen har utvecklats till en delande och öppen community. Folk delar gärna med sig av sina kunskaper och erfarenhet­er av till exempel ett visst material. Projekt som SPOK, en hemsida där man bland annat samlar lokala formgivare, industrier och hantverkar­e, uppmanar och bidrar till fler lokala samarbeten.

Präglar staden din design på något sätt?

– Jag har många intressant­a, inspireran­de konstnärer och formgivare omkring mig. Den öppna dialogen mellan oss gör att man lär sig mycket som man inte hade kunnat ta till sig om förutsättn­ingarna varit annor-

 ??  ?? Nina Christense­n.
Nina Christense­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden