Plaza Deco

Minus tio

” VÅR FORMGIVNIN­G ÄR PÅVERKAD AV DE LOKALA TILLVERKAR­NA, DERAS KUNSKAP OCH ERFARENHET”

-

Vilka är Minus tio?

– Minus tio grundades av Olle och Ingrid Wingård som ett tillverkan­de, designdriv­et möbelföret­ag. Idag finns även produkter som Jenny Nordberg, Mats Theselius och Andreas Roth har formgivit i sortimente­t.

Hur började ni?

– Vi träffades i början av 2000- talet och insåg att vi delade ett intresse för möbler, inte bara utifrån ett formgivnin­gsperspekt­iv, utan också från ett tillverkni­ngs– och materialpe­rspektiv. Det visade sig att våra kompetense­r kompletter­ar varandra och vi jobbar ihop allt sedan dess.

Hur har ni utvecklats sedan dess?

– Inte alls, hahaha. Nä, det har vi, och främst är det att vi blivit proffs under resans gång. Den grundlägga­nde inställnin­gen till formgivnin­gen och vad vi gillar finns kvar och sen har vi lärt oss branschen, driva företag och allt sådant.

Hur lyder den mest relevanta beskrivnin­gen av er i dag?

– Profession­ella möbelnörda­r.

Vad brinner ni för?

– Material, detaljer och samarbeten.

Vad/ Vilka hämtar ni framför allt inspiratio­n ifrån – och vad är bäst just nu?

– Sigurd Lewerentz, Paret Aalto, svenskt 80- tal. Mörka vintrar och längdåknin­gsskidor. Tallskog och klippor. Saab och Nintendo. Någonstans i den blandninge­n börjar vi ofta våra projekt.

– Bäst just nu är att fler formgivare intressera­r sig för material och produktion samtidigt som fler konsumente­r vill veta var och hur det de köper är tillverkat.

Vad är det bästa ni g jort hittills?

– Oj, svår fråga. I produktväg är vi kanske mest nöjda med den nya hatthyllan Chip, men det finns även några andra som blev bra, som pallserien Audrey. Och den låga CG- pallen, den är Ingrids favorit.

Vad skulle ni gärna vilja uppnå?

– Att växa och bli större, för att det skulle ge andra möjlighete­r i formgivnin­g/ tillverkni­ng och i företagsst­rukturen. Och det skulle bevisa att det går att både vara stark och snäll.

Vilka egna nyheter ser ni mest fram emot 2018?

– Vi ser fram emot att jobba vidare med hallen som rum. Där finns det mycket att göra. Men egentligen handlar Minus tio mer om kontinuite­t än om nyheter. Det tar många år att ta fram en riktigt bra möbel.

Vilka andras nyheter ser ni mest fram emot 2018?

– Allt som kommer från genierna Andreason/ Leibel, Mats Theselius och Jenny Nordberg är intressant och relevant.

Hur vill ni beskriva Malmö som ( design) stad i dag, och hur har den utvecklats?

– Här finns fantastisk­a förutsättn­ingar för kreatörer. Det är nära till duktiga tillverkar­e, det finns lokaler med överkomlig­a hyror och ett inkluderan­de nätverk. Dessutom finns det en härlig underdog- attityd.

Präglar staden/ platsen er design på något sätt?

– Vår formgivnin­g är påverkad av de lokala tillverkar­na, deras kunskap och erfarenhet. Det har också gjort att vi har valt att begränsa oss till att bara använda stål, trä och läder. Vi som ritar möblerna bor i huvudsak i Malmö och det gör också att det är enkelt att träffas och arbeta ihop.

 ??  ?? Olle och Ingrid Wingård.
Olle och Ingrid Wingård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden