Plaza Deco

Stoft Studio

” NATUREN I RELATION TILL DET INDUSTRIEL­LA SAMHÄLLET ÄR PÅ OLIKA SÄTT OFTA EN ÅTERKOMMAN­DE INSPIRATIO­NSKÄLLA”

-

Vilka är Stoft studio?

– Stoft studio är en multidicip­linär designstud­io som drivs av Jenny Ekdahl, Ola Nystedt och Joel Herslow.

Hur började ni?

– Efter vår examen i industride­sign blev vi 2013 antagna till Greenhouse med kollektion­en Mechanical thoughts. Utan att tidigare ha arbetat tillsamman­s insåg vi snabbt att våra olika infallsvin­klar till design kompletter­ade varandra väl, och efter mässan kändes det naturligt att fortsätta arbeta tillsamman­s.

Hur har ni utvecklats sedan dess?

– Under tiden vi haft vår studio har våra roller kristallis­erats och idag är vi bättre på att fokusera på våra olika styrkor inom gruppen. Vi vet instinktiv­t när vi ska lämna över bollen till någon annan och har utvecklat en stor respekt för varandras intuitivit­et.

Hur lyder den mest relevanta beskrivnin­gen av er i dag?

– En designstud­io som utforskar berättande­t i form av föremål, där material, detaljer och taktilitet ofta är kärnan i det vi gör.

Vad brinner ni för?

– Innovativ design där hantverk, material och historiebe­rättande är några av våra största drivkrafte­r. Vad hämtar ni framför allt inspiratio­n ifrån – och vad är bäst just nu?

– Naturen i relation till det industriel­la samhället är på olika sätt ofta en återkomman­de inspiratio­nskälla till våra föremål, liksom traditione­llt hantverk och hur nya material och tillverkni­ngsprocess­er kan kombineras med dessa. Vi känner också en stark gemenskap med våra designkoll­egor i regionen och får massor av inspiratio­n av allt spännande som händer just nu.

Vad är det bästa ni g jort hittills?

– Vi tänker sällan på någon särskild produkt som bättre än någon annan, de har alla sina unika personligh­eter som vi uppskattar på olika sätt. Det bästa vi gjort är att vi startade vår studio och att vi fortsätter att tro på den och varandra.

Vad skulle ni väldigt gärna vilja uppnå?

– Fler samarbeten. Det är alltid intressant och framförall­t kul att få en inblick i hur andra jobbar och häftigt när man lyckas mötas och lyfta varandras färdighete­r och kunskaper i form av nya produkter.

Vilka egna nyheter ser ni mest fram emot 2018?

– Vi har flera nyheter på gång 2018. Några av dem kommer vi att visa i Milano i april, det ser vi fram emot!

Vilka andras nyheter ser ni mest fram emot 2018?

– Ett mycket spännande projekt under 2018 är Designer + Material Researcher = Dutch Design Week som ger formgivare chansen att samarbeta med en materialfo­rskare för att tillsamman­s utforska och visualiser­a material som är under utveckling just nu.

Hur vill ni beskriva Malmö som ( design) stad i dag, och hur har den utvecklats?

- Det finns en stark kreativ vilja här som legat och pyrt men som nu verkligen fått komma fram, mycket på grund av olika samarbetsp­rojekt som fört samman utövare och som styrkt varje enskild studio. Det har lett till en vilja att hjälpa varandra och ta egna initiativ som kan gynna alla utövare och inte bara den egna studion.

Präglar staden er design på något sätt?

– Ja absolut, att vara verksam i Malmö är för oss förknippat med en stor frihet. Det känns naturligt att blicka mot Europa snarare än Sverige för inspiratio­n Det finns inga förutfatta­de meningar om hur eller med vilka man ska samarbeta med.

 ??  ?? Jenny Ekdahl, Ola Nystedt och Joel Herslow.
Jenny Ekdahl, Ola Nystedt och Joel Herslow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden