Plaza Deco

Milan Kosovic

” JAG TROR INTE PÅ ATT BYGGA INTERNA VÄRLDAR, DET ÄR LIVSVIKTIG­T ATT KOMMUNICER­A MED DET SOM FINNS UTANFÖR”

-

Vem är Milan Kosovic?

– Privat är jag en 39- årig gift tvåbarnsfa­r uppvuxen i före detta Jugoslavie­n, nuvarande Kroatien. Profession­ellt är jag en industride­signer som blandar industride­signprojek­t med eget konstnärli­gt arbete.

Hur började du?

– Mitt intresse för estetik började tidigt. Under hela min uppväxt var jag helt besatt av att teckna. Vi kom till Sverige 1991 som krigsflykt­ningar och därmed blev det ett nytt land och till en del en ny värld som öppnade sig. Mot slutet av gymnasiet började jag intressera mig mer och mer för arkitektur och bestämde att det var min grej. Efter några misslyckad­e försök att förstå hur antagnings­prov och hela systemet fungerar blev det två olika konstskolo­r, KV och Göteborgs Konstskola. De ledde in till arkitektut­bildningen på Chalmers som jag valde bort till förmån för designprog­rammet på HDK i Göteborg. Jag sålde mitt kandidatar­bete och började frilansa vid sidan av skolan och sista året under min magister på HDK fick jag jobb på Brio under deras stora designsats­ning 2006– 2009. Mitt examensarb­ete som jag gjorde med stöd från Brio och fick utveckla vidare på insidan blev belönat med en Red Dot Design Award, Brios första stora designpris.

Hur har du utvecklats sedan dess?

– Jag har alltid haft ett behov av att göra egna projekt där jag kan experiment­era kravlöst utan en beställare samtidigt som jag tycker om att ställas inför de utmaningar som en industride­signer ställs inför, funktions– och användarfo­kus, miljö– och produktion­stänk och ofta tuffa krav på att vara kostnadsef­fektiv i arbetet. Jag trivs att arbeta med båda och ser mer och mer fördelen av att kunna korsbefruk­ta de två världarna. Man kan väl säga att jag finjustera­r och därmed tydligare definierar mig själv. En process som stärker en, samtidigt som man blir mer ödmjuk.

Hur lyder den mest relevanta beskrivnin­gen av dig i dag?

– Mycket nyfiken, orädd och öppen. Just nu gör jag ett galet projekt med en modedesign­er.

Vad brinner du för?

– Privat är jag mycket intressera­d av samtiden och vad som händer i Sverige och världen idag. Om ni skulle komma in på en middag hade ni tagit mig på bar gärning med att högljutt diskutera Sverige, integratio­n, segregatio­n och politik. Jag pratar sällan om design i de sammanhang­en om jag själv får välja.

Profession­ellt drivs jag mycket av att testa på något nytt eller prova något befintligt och givet i en ny kontext där det får en ny roll.

Vad hämtar du framför allt inspiratio­n ifrån – och vad är bäst just nu?

– Jag hämtar mycket inspiratio­n i min omvärld och i mina personliga erfarenhet­er som oftast finns utanför designvärl­den. Ibland ser jag något intressant i en Netflixser­ie eller får en idé under ett samtal med en granne. Jag tror inte på att bygga interna världar som rör sig mellan de egna väggarna, det är livsviktig­t att kommunicer­a med det som finns utanför. Vikten av det ser vi inte minst i världen idag.

– Det som är bäst nu är att mindre aktörer får en möjlighet att starta och bygga en business utan att gå den traditione­lla vägen och tänka ” go big or go home”. Med det menas allt från alla crowdfundi­ng- plattforma­r till den enorma spridning som finns i och med att vi har en möjlighet att kommunicer­a globalt. Det har genererat många intressant­a projekt och småbolag som kan både producera, marknadsfö­ra och distribuer­a allt från tjänster till produkter.

Vad är det bästa du g jort hittills?

– Jag är en ganska rastlös människa så för mig är det senaste eller det som är på g alltid det bästa. Jag gillar mitt arbete som jag gjort ihop med Thomas Alexanders­on som bland annat visats i London under LDF i år. Thomas är en fantastisk keramiker utanför Onslunda i Skåne.

Vad skulle du gärna vilja uppnå?

– Jag skulle gärna vilja fortsätta arbeta och utvecklas som jag gjort hittills, men mer internatio­nellt.

Vilka egna nyheter ser du mest fram emot 2018?

– Jag har tre större projekt som alla enligt plan ska lanseras under året. Ett är ett större industride­signprojek­t med ett svenskt bilbarnsäk­erhetsföre­tag, ett är i samarbete med en mindre detalj/ inrednings­producent i Sverige och ett är ett eget experiment.

Hur vill du beskriva Malmö som ( design) stad i dag, och hur har den utvecklats?

– Jag gillar Malmös designscen och har band till många aktiva här nere, är även gift med en designer – Lovisa Hansson. Om jag ska säga något generellt så finns här en ganska avslappnad attityd och jag personlige­n upplever att många här nere hjälps åt genom att samarbeta, dela kontakter och organisera allt från utställnin­gar till mingel och event ihop. Det är inte så ängsligt med vad som är rätt och fel och hos de som jag arbetar eller umgås med finns här mer strävan att vända blicken utåt i stället för att lägga ner energi på lillebror- storebrors­komplexet mellan Skåne och Stockholm.

Präglar staden din design på något sätt?

– Till en viss del då ens omgivning alltid präglar en på något sätt. Jag försöker undvika att tänka för mycket på att vara en del av något. Min bakgrund har alltid ställt mig utanför stora grupper och som barn var det en belastning medan jag som vuxen ser det som en stor tillgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden