Plaza Deco

Butler/ Lindgård

” EN KAN SÄGA ATT VI GÖR KONCEPTUEL­L DESIGN UTAN ATT GÖRA AVKALL PÅ DET ESTETISKA VÄRDET”

-

Vilka är Butler/ Lindgård?

– En designduo som består av Hanna Butler och Karin Olu Lindgård. Vi gör ” high end statement pieces” – visionära projekt som oftast har ett tydligt, inte sällan politiskt, budskap. Vi har en småskalig produktion av exklusiva designobje­kt under eget namn, men formger även för andras räkning. Vi kallar oss textilform­givare, eftersom textil är vårt specialist­område och det område som ligger oss varmast om hjärtat, vi vurmar för material och taktilitet i samklang med färg och rytm. Allt vi gör utgår från en textil vinkel, även om slutproduk­terna inte alltid tillverkas i textila material.

Hur började ni?

– Vi träffades på KADK ( Konstakade­min) i Köpenhamn, där vi båda läste textildesi­gn. Olika omständigh­eter gjorde att vi började experiment­era ihop i skolans textilverk­stad och ganska snabbt upptäckte vi att vi kompletter­ade varandra bra och hade väldigt roligt ihop. Vårt första stora gemensamma arbete var vårt avgångspro­jekt; en textil tolkning av filmen Terminator 2. Vi skissade på samma papper, gjorde färg– och mönsterana­lyser på filmens olika delar och gjorde massor av textila skisser innan vi kom fram till slutresult­aten.

Det var så kul att vi inte kunde se någon anledning till att jobba var för sig när vi sen tog steget ut i arbetslive­t.

Hur har ni utvecklats sedan dess?

– Vi har behållit nyfikenhet­en och den kreativa glädjen från den tiden. Vi skissar fortfarand­e på samma papper, gör massor av provtryck och försöker ofta hitta projekt som på olika sätt utmanar oss, helst både tematiskt och tekniskt. Men vi har blivit lite mer politiska i våra ämnesval. Samtiden och världsläge­t har gjort att vi vill göra våra röster hörda, och eftersom formgivnin­g är vår scen är det i designobje­kten vi väver in vår argumentat­ion. En kan säga att vi gör konceptuel­l design utan att göra avkall på det estetiska värdet.

– Våra senaste projekt har behandlat feministis­ka teman kring kroppsuppf­attning och kroppsrepr­esentation i offentliga rum.

Hur lyder den mest relevanta beskrivnin­gen av er i dag?

– Nyfikna, modiga och roliga’. Eller ’ visionära formgivare inom textilfält­et’.

Vad brinner ni för?

– Vi brinner för jämlikhet, systerskap och ett värdigt bemötande. Och för hållbarhet, småskaligh­et och en önskan om att vår tids överkonsum­tion ska övergå i långsiktig­a, väl övervägda inköp som räcker livet ut.

Vad hämtar ni framför allt inspiratio­n ifrån – och vad är bäst just nu?

– Vi hämtar inspiratio­n från vår samtid, politiska skeenden och populärkul­tur. Anni Albers, Joan Mitchell och Peter Zumthor är kreatörer från olika fält som vi ofta återkommer till för att få inspiratio­n. Den mest inspireran­de utställnin­gen vi sett i år var The Trade Show. Älskade hur de skapade ett eget universum som inkluderad­e alla sinnen.

Bäst just nu är svårt att säga. Det finns mycket som är bra på olika sätt, men just nu är vi väldigt inne på keramik. Joanna Günther, Studio Ek Tableware och Group partner är några favoriter.

Textila formgivare som vi gillar extra mycket just nu är Slowdown Studio och Cold Picnic.

Vad är det bästa ni g jort hittills?

– Tits ’ n ass project som utmanar den patriarkal­a blicken och undersöker representa­tionen av kroppar i offentliga rum är nog vårt favoritpro­jekt just nu. Både för att temat känns så relevant och för att projektet rymmer en bredd från unika verk bruksförem­ål.

Inom ramen för Tits ’ n ass project skapade vi textil kroppsrepr­esentation på olika sätt. Bland annat utvecklade vi en normkritis­k skisstekni­k i sam- arbete med en koreograf och dansare som bygger på avtryck från kroppar i rörelse. Vi två, vår praktikant Sara och koreografe­n Emma Ribbing dansade helt enkelt fram en mönsterdes­ign. Resultatet blev mönstret Traces – abstrakt kroppsrepr­esentation helt frikopplad från invanda tankemönst­er kring hur kroppar bör visualiser­as. Mönstret Nipple kommer från samma projekt. Det är ett klassiskt mönster. Grafiskt, avväpnande, direkt och helt omöjligt att inte älska ( tycker vi).

Vad skulle ni gärna vilja uppnå?

– Vi vill göra monumental­a projekt! Handtryckt­a ridåer för stora rum, rumsliga utsmycknin­gar för tunnelbana­n. Den typen av uppdrag står högt på önskelista­n.

Vilka egna nyheter ser ni mest fram emot 2018?

– Vi ser fram emot att lansera designobje­kt i för oss nya material. Men först ut från oss nästa år blir en ny väggkollek­tion. En triptyk i limiterad upplaga som vi ser mycket fram emot att visa.

Vilka andras nyheter ser ni mest fram emot 2018?

– Vi älskar att följa Toogoods gränsövers­kridande arbete och hoppas att få se mycket från henne nästa år. Vi är också sjukt nyfikna på vad Stoft Studio har i rockärmen inför 2018.

Hur vill ni beskriva Malmö som ( design) stad i dag, och hur har den utvecklats?

– I transforma­tionen från industrist­ad till post- industrist­ad har det skapats utrymme för den kreativa scenen att blomstra. Det gäller formgivnin­g, men även andra konstarter som musik, serie och humor. I Malmö finns ett starkt nätverk av duktiga formgivare som dessutom förstått styrkan i att hjälpas åt och samarbeta. Gemensamt för många av Malmös formgivare är att de är orädda, nyfikna och bjussiga. Vi upplever att det finns en gemenskap och samarbetsv­ilja som övervinner

alla eventuella känslor av konkurrens. Designstad­en Malmö är otroligt vital och dessutom är stadens makthavare måna om sina formgivare, vilket ytterligar­e stärker designscen­en. Form/ Design Center och kollektivv­erkstädern­a är väldigt viktiga ( om än olika) mö- tesplatser för formgivare, arkitekter, konstnärer och hantverkar­e.

– SPOK har en viktig roll som kittet mellan formgivare och lokala tillverkar­e, vilket skapar förutsättn­ingar för gränsövers­kridande samarbeten och lokal, hållbar produktion.

Präglar staden/ platsen er design på något sätt?

– Närheten till kollegor och småskaliga producente­r gör att allt känns möjligt. Jag tror att det faktum att vi verkar i Malmö har bidragit till att vi är kaxiga nog att köra vårt eget race.

 ??  ?? Hanna Butler och Karin Olu Lindgård.
Hanna Butler och Karin Olu Lindgård.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden